De Franstalige spoorvakbonden CGSP Cheminots en CSC-Transcom hebben gisterenavond bevestigt dat hun vakbondslieden op 6 en 7 janauri het werk neerleggen. Goblet hoopt dat de Vlaamse vakbonden alsnog hun voorbeeld gaan volgen nadat zij hun stakingsaanvraag eind december hebben opgschort. Dat zei hij deze ochtend aan de RTBF.

Druk op de ketel

Volgens de nummer 2 van van het ABVV blijft het belangrijk om de druk op de ketel te houden in het NMBS-dossier. "Zij die denken dat we met deze regering zonder druk iets kunnen bereiken, vergissen zich", zei hij. Hij pleit voor eenheid in het vakbondsfront. "Ondanks een verschillende realiteit in de verschillende regio's wil ik het front herstellen", aldus Goblet.

Volgens hem speelt de verdeeldheid tussen noord en zuid alleen maar in de kaart van de N-VA om het land onbestuurbaar te maken. Hij vreest voor onmacht aan vakbondszijde als de eenheid niet wordt hersteld. Het is nog niet duidelijk hoe hij dat wil aanpakken.

Voorts benadrukte hij in het interview dat hij bereid is om verder te onderhandelen, maar dat dat zeer moeilijk is omdat "deze regering stelselmatig akkoorden niet volledig respecteert."

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft ondertussen laten weten dat de positie van de regering niet is veranderd. "Het standpunt van de regering is steeds geweest ruimte te bieden aan bemiddeling, met een bemiddelaar, eens de stakingsaanzegging is opgeheven", herinnert de woordvoerder van de minister van Mobiliteit. (NS)

De Franstalige spoorvakbonden CGSP Cheminots en CSC-Transcom hebben gisterenavond bevestigt dat hun vakbondslieden op 6 en 7 janauri het werk neerleggen. Goblet hoopt dat de Vlaamse vakbonden alsnog hun voorbeeld gaan volgen nadat zij hun stakingsaanvraag eind december hebben opgschort. Dat zei hij deze ochtend aan de RTBF. Volgens de nummer 2 van van het ABVV blijft het belangrijk om de druk op de ketel te houden in het NMBS-dossier. "Zij die denken dat we met deze regering zonder druk iets kunnen bereiken, vergissen zich", zei hij. Hij pleit voor eenheid in het vakbondsfront. "Ondanks een verschillende realiteit in de verschillende regio's wil ik het front herstellen", aldus Goblet. Volgens hem speelt de verdeeldheid tussen noord en zuid alleen maar in de kaart van de N-VA om het land onbestuurbaar te maken. Hij vreest voor onmacht aan vakbondszijde als de eenheid niet wordt hersteld. Het is nog niet duidelijk hoe hij dat wil aanpakken. Voorts benadrukte hij in het interview dat hij bereid is om verder te onderhandelen, maar dat dat zeer moeilijk is omdat "deze regering stelselmatig akkoorden niet volledig respecteert." Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft ondertussen laten weten dat de positie van de regering niet is veranderd. "Het standpunt van de regering is steeds geweest ruimte te bieden aan bemiddeling, met een bemiddelaar, eens de stakingsaanzegging is opgeheven", herinnert de woordvoerder van de minister van Mobiliteit. (NS)