Het Spaanse begrotingstekort dit jaar nog terugbrengen tot 6,3 procent van het bbp zal "zeer ingewikkeld" zijn. Dat heeft eerste minister Mariano Rajoy gezegd in een interview met krant La Razon. Ook de Britse minister van Financiën George Osborne liet zich pessimistisch uit over de toestand van zijn schatkist.

Spanje heeft met Europa afgesproken dat het tekort op zijn begroting eind deze maand niet meer dan 6,3 procent mag bedragen, 2,6 procentpunt minder dan eind vorig jaar. "In de context van een recessie, met zoveel problemen langs inkomstenzijde en zulke hoge financieringskosten, wordt dat zeer ingewikkeld", waarschuwt Rajoy. "Ons doel is de zaken goed te doen en dan zien we wel wat eind dit jaar gebeurt."

De afgelopen week zette de Europese Commissie het licht op groen voor 37 miljard euro Europese steun aan de Spaanse bankensector. Rajoy sluit niet uit dat hij ook bij de Europese Centrale Bank (ECB) zal
moeten aankloppen, "om obligaties op de secundaire markt te kopen". "Tot op heden heb ik dat nog niet nodig gevonden, maar als dat in de toekomst in ons belang blijkt te zijn, zal ik er niet aan twijfelen mij tot de ECB te wenden."

In Londen zei George Osborne dat de Britse regering meer tijd nodig zal hebben om haar overheidsschuld, die eind oktober 67,9 procent van het bbp bedroeg, af te bouwen. "De Britse schuld inperken en ons herstellen van de financiële crisis zal zeker meer tijd vragen dan we hadden gehoopt, maar we boeken wel degelijk vooruitgang", luidde het op de BBC. (Belga/SD)

Het Spaanse begrotingstekort dit jaar nog terugbrengen tot 6,3 procent van het bbp zal "zeer ingewikkeld" zijn. Dat heeft eerste minister Mariano Rajoy gezegd in een interview met krant La Razon. Ook de Britse minister van Financiën George Osborne liet zich pessimistisch uit over de toestand van zijn schatkist. Spanje heeft met Europa afgesproken dat het tekort op zijn begroting eind deze maand niet meer dan 6,3 procent mag bedragen, 2,6 procentpunt minder dan eind vorig jaar. "In de context van een recessie, met zoveel problemen langs inkomstenzijde en zulke hoge financieringskosten, wordt dat zeer ingewikkeld", waarschuwt Rajoy. "Ons doel is de zaken goed te doen en dan zien we wel wat eind dit jaar gebeurt." De afgelopen week zette de Europese Commissie het licht op groen voor 37 miljard euro Europese steun aan de Spaanse bankensector. Rajoy sluit niet uit dat hij ook bij de Europese Centrale Bank (ECB) zal moeten aankloppen, "om obligaties op de secundaire markt te kopen". "Tot op heden heb ik dat nog niet nodig gevonden, maar als dat in de toekomst in ons belang blijkt te zijn, zal ik er niet aan twijfelen mij tot de ECB te wenden." In Londen zei George Osborne dat de Britse regering meer tijd nodig zal hebben om haar overheidsschuld, die eind oktober 67,9 procent van het bbp bedroeg, af te bouwen. "De Britse schuld inperken en ons herstellen van de financiële crisis zal zeker meer tijd vragen dan we hadden gehoopt, maar we boeken wel degelijk vooruitgang", luidde het op de BBC. (Belga/SD)