Volgens een studie van drie externe onderzoeksbureaus RetailSonar, Cushman & Wakefield en wes research & strategy zullen Machelen en de omliggende gemeenten baat hebben bij de komst van Uplace.

Een van de voornaamste conclusies is dat de bevolkingsaangroei en de stijging van de bestedingen van de consument in de kaart zal spelen van de winkels in de omliggende gemeenten. "Door de bevolkingstoename zullen de handelscentra van Leuven of Grimbergen in 2018 meer omzet genereren ten opzichte van het basisjaar 2013", zeggen de onderzoekers. Volgens de onderzoeksbureaus zullen in 2023 - vijf jaar na de geplande opening van Uplace - quasi alle winkelgebieden in de omgeving een grote omzet draaien.

"Pure onzin"

Louis Toback schiet met scherp op de studie. "Wat is dat nu voor onzin", zegt de burgemeester van Leuven aan Belga. "Eigenlijk komt die mijnheer Verhaeghe nu zeggen dat we maar beter beginnen kweken als de konijnen, want anders heeft zijn project geen enkele basis. Dit is te gek voor woorden."

Daarnaast stelt de studie dat het winkelcomplex geen te grote concurrent zal zijn voor de omliggende winkelgebieden. "Door de combinatie van winkelen en ontspannen zal Uplace bezoekers aantrekken die van veel verder komen, en die hebben een ander profiel dan bij gewone winkelcentra (meer kinderen en gezinnen)", aldus de onderzoekers.

Zij zijn er van overtuigd dat het project van Bart Verhaeghe de koopvlucht van Vlaanderen naar Brussel met 30 procent kan terugdringen. Uplace zal bezoekers onttrekken aan de klassieke winkelcentra zoals Woluwe Shopping Center, City 2 en Westland Shopping Center, meent het onderzoek.

Volgens de Leuvense burgemeester lanceert projectontwikkelaar Bart Verhaeghe dit soort studies "omdat hij voelt dat hij alle steun aan het verliezen is, ook bij de politieke partijen die hem tot voor kort nog leken te steunen."

Volgens een studie van drie externe onderzoeksbureaus RetailSonar, Cushman & Wakefield en wes research & strategy zullen Machelen en de omliggende gemeenten baat hebben bij de komst van Uplace. Een van de voornaamste conclusies is dat de bevolkingsaangroei en de stijging van de bestedingen van de consument in de kaart zal spelen van de winkels in de omliggende gemeenten. "Door de bevolkingstoename zullen de handelscentra van Leuven of Grimbergen in 2018 meer omzet genereren ten opzichte van het basisjaar 2013", zeggen de onderzoekers. Volgens de onderzoeksbureaus zullen in 2023 - vijf jaar na de geplande opening van Uplace - quasi alle winkelgebieden in de omgeving een grote omzet draaien.Louis Toback schiet met scherp op de studie. "Wat is dat nu voor onzin", zegt de burgemeester van Leuven aan Belga. "Eigenlijk komt die mijnheer Verhaeghe nu zeggen dat we maar beter beginnen kweken als de konijnen, want anders heeft zijn project geen enkele basis. Dit is te gek voor woorden."Daarnaast stelt de studie dat het winkelcomplex geen te grote concurrent zal zijn voor de omliggende winkelgebieden. "Door de combinatie van winkelen en ontspannen zal Uplace bezoekers aantrekken die van veel verder komen, en die hebben een ander profiel dan bij gewone winkelcentra (meer kinderen en gezinnen)", aldus de onderzoekers. Zij zijn er van overtuigd dat het project van Bart Verhaeghe de koopvlucht van Vlaanderen naar Brussel met 30 procent kan terugdringen. Uplace zal bezoekers onttrekken aan de klassieke winkelcentra zoals Woluwe Shopping Center, City 2 en Westland Shopping Center, meent het onderzoek. Volgens de Leuvense burgemeester lanceert projectontwikkelaar Bart Verhaeghe dit soort studies "omdat hij voelt dat hij alle steun aan het verliezen is, ook bij de politieke partijen die hem tot voor kort nog leken te steunen."