Na het mislukken van het overleg binnen de eurogroep over de verdere verstrekking van financiële steun aan Griekenland richten alle ogen zich nu op de Europese Centrale Bank (ECB). Die moet beslissen of de Griekse banken nog verder noodsteun krijgen. Volgens Europese diplomaten komt de ECB vandaag/zondag nog samen, en dat hebben kringen rondom de ECB intussen bevestigd. Daarna wordt een verklaring verwacht.

Miljarden van de bank gehaald

De Europese Centrale Bank verleent de Griekse banken al langer noodkredieten. Dat moet verhinderen dat de bankensector er in mekaar stort. Sinds de linkse Syriza-partij begin dit jaar aan de macht kwam, hebben de Grieken al tientallen miljarden euro's van de bank gehaald. Draait de ECB de geldkraan toe, dan zou het kunnen dat cash geld in Griekenland maandag maar zeer beperkt beschikbaar is.

De Griekse centrale bank verstrekt de zogeheten ELA (Emergency Liquidity Assistance), de ECB moet echter zijn goedkeuring verlenen en kan de maatregel stopzetten als twee derde van de 23 bestuurders van de ECB dat wil.

De weerstand tegen de noodkredieten in Frankfurt groeit. Jens Weidmann, de Duitse centralebankpresident, uitte al duidelijke kritiek. De ELA-hulp, eigenlijk bedoeld als tijdelijke steunmaatregel voor gezonde banken, is de enige financieringsbron geworden voor de Griekse instellingen, luidt het.

Deuren sluiten

Insiders voorspelden de voorbije weken dat de ECB de steun voor Griekenland in elk geval zou doorzetten zolang er sprake is van een hulpprogramma voor het land. Maar de eurogroep besloot nu om het huidige hulpprogramma niet te verlengen. Dat loopt dinsdag af.

Trekt de ECB zijn goedkeuring voor noodsteun in, dan moeten de Griekse banken mogelijk een tijdlang de deuren sluiten om een ineenstorting van het het bankensysteem te voorkomen, of moeten er beperkingen worden opgelegd aan het kapitaalverkeer in Griekenland.

Einde noodsteun

En naar verwachting maakt de ECB een einde aan de noodsteun voor de Griekse banken. Dat stelde de Britse openbare omroep BBC op basis van een ingewijde.

Het 25-koppige ECB-bestuur neemt naar verwachting later op de dag een besluit over de steun aan de Griekse banken. Volgens de BBC blijven de Griekse banken maandag dicht, in afwachting van maatregelen die het kapitaalverkeer in Griekenland aan banden leggen.

De Griekse staatssecretaris van Financiën sprak eerder op zondagochtend nog de verwachting uit dat de ECB de steun zal doorzetten, ondanks het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden. (Belga/WB)

Na het mislukken van het overleg binnen de eurogroep over de verdere verstrekking van financiële steun aan Griekenland richten alle ogen zich nu op de Europese Centrale Bank (ECB). Die moet beslissen of de Griekse banken nog verder noodsteun krijgen. Volgens Europese diplomaten komt de ECB vandaag/zondag nog samen, en dat hebben kringen rondom de ECB intussen bevestigd. Daarna wordt een verklaring verwacht.De Europese Centrale Bank verleent de Griekse banken al langer noodkredieten. Dat moet verhinderen dat de bankensector er in mekaar stort. Sinds de linkse Syriza-partij begin dit jaar aan de macht kwam, hebben de Grieken al tientallen miljarden euro's van de bank gehaald. Draait de ECB de geldkraan toe, dan zou het kunnen dat cash geld in Griekenland maandag maar zeer beperkt beschikbaar is. De Griekse centrale bank verstrekt de zogeheten ELA (Emergency Liquidity Assistance), de ECB moet echter zijn goedkeuring verlenen en kan de maatregel stopzetten als twee derde van de 23 bestuurders van de ECB dat wil. De weerstand tegen de noodkredieten in Frankfurt groeit. Jens Weidmann, de Duitse centralebankpresident, uitte al duidelijke kritiek. De ELA-hulp, eigenlijk bedoeld als tijdelijke steunmaatregel voor gezonde banken, is de enige financieringsbron geworden voor de Griekse instellingen, luidt het. Insiders voorspelden de voorbije weken dat de ECB de steun voor Griekenland in elk geval zou doorzetten zolang er sprake is van een hulpprogramma voor het land. Maar de eurogroep besloot nu om het huidige hulpprogramma niet te verlengen. Dat loopt dinsdag af. Trekt de ECB zijn goedkeuring voor noodsteun in, dan moeten de Griekse banken mogelijk een tijdlang de deuren sluiten om een ineenstorting van het het bankensysteem te voorkomen, of moeten er beperkingen worden opgelegd aan het kapitaalverkeer in Griekenland. En naar verwachting maakt de ECB een einde aan de noodsteun voor de Griekse banken. Dat stelde de Britse openbare omroep BBC op basis van een ingewijde.Het 25-koppige ECB-bestuur neemt naar verwachting later op de dag een besluit over de steun aan de Griekse banken. Volgens de BBC blijven de Griekse banken maandag dicht, in afwachting van maatregelen die het kapitaalverkeer in Griekenland aan banden leggen. De Griekse staatssecretaris van Financiën sprak eerder op zondagochtend nog de verwachting uit dat de ECB de steun zal doorzetten, ondanks het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden. (Belga/WB)