Loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers stopgezet zonder akkoord

Vakbondsmilitant van het ACV-CSC tijdens de stakingsdag op 29 maart. © belga

Het overleg over de lonen in de privésector is mislukt, melden de vakbonden. ‘Verder onderhandelen met een imperatieve loonmarge van 0,4 procent is uitgesloten’, klinkt het.

ACV riep dinsdag het nationaal bestuur bijeen, dat oordeelde dater geen akkoord meer mogelijk is over een loonstijging met 0,4 procent. ‘Het interprofessioneel overleg over een loonakkoord is voorbij’, aldus woordvoerder David Vanbellinghen.

Maandag al liet het ABVV verstaan dat de onderhandelingen zijn vastgelopen. Het ACV gaat nu nog een stapje verder. ‘Het is definitief voorbij. Er is geen akkoord’, klinkt het dinsdag.

Loonsverhoging

In een gemeenschappelijk persbericht bevestigen de drie vakbonden het mislukken van het overleg. De werkgevers maken een ‘solidariteitsakkoord’ onmogelijk, klinkt het. ‘Ze houden vast aan een povere marge van maximaal 0,4 procent en willen slechts in een minderheid van de bedrijven een loonsverhoging toestaan bovenop die 0,4 procent’.

Bonden en werkgevers onderhandelen al enkele maanden over de loon-en arbeidsvoorwaarden in de privésector. Er is een marge voor 0,4 procent opslag, bovenop de index. Maar voor de vakbonden is dat onvoldoende, zeker voor sectoren die tijdens de coronacrisis goed hebben geboerd. De bonden willen ook dat de huidige loonwet – die ze te dwingend vinden – overboord gaat.

De werkgevers wijzen erop dat we af te rekenen hebben met de zwaarste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, en pleiten voor realiteitszin.

Geen verrassing

Een grote verrassing is het mislukken van het loonoverleg niet, ondanks verscheidene reanimatiepogingen van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Na een nationale staking had de regering de sociale partners een deadline gesteld tot 1 mei. Maar het water tussen wat de vakbonden vragen en de werkgevers willen geven, blijkt dus te diep.

ACV is overigens wel nog vragende partij voor een akkoord over andere dossiers, zoals bijvoorbeeld de landingsbanen of de minimumlonen.

Reactie werkgevers

De werkgevers uit de Groep van Tien waren naar eigen zeggen bereid om te praten over een uitzonderlijke coronapremie voor werknemers in bedrijven die tijdens de crisis goed hebben gepresteerd. Maar de vakbonden hebben volgens hen op geen enkel moment over de inhoud willen spreken, luidt het in een reactie dinsdagnamiddag.

Volgens de werkgevers is het nu aan de federale regering om de knoop door te hakken. ‘Het is tijd dat de saga van het loonoverleg en de welvaartsenveloppe afgerond kan worden en dat de sereniteit kan terugkeren’, zei VBO-topman Pieter Timmermans tijdens een online persconferentie.

Over de welvaartsenveloppe bereikten vakbonden en werkgevers vorige week wel nog een akkoord. De werkgevers tonen zich bereid om later over andere dossiers te onderhandelen met de vakbonden.

Behalve het VBO zitten aan werkgeverszijde ook de ondernemersorganisaties Unizo en UCM en de Boerenbond in de Groep van Tien.

Partner Content