De liberaal liet zich woensdag uit over het indexatiemechanisme van de lonen. Hij deed dat naar aanleiding van berichten over de voedselprijzen die in ons land sneller stijgen dan elders.

Donderdag verzekerde hij PS-Kamerlid Karine Lalieux dat hij de loonindexering niet in vraag stelt. Hij heeft er naar eigen zeggen enkel op gewezen dat het mechanisme gekoppeld is aan de wet van 1996 - nota bene van de hand van huidig PS-voorzitter Elio Di Rupo - die voorschrijft dat de lonen niet sneller mogen stijgen dan in de ons omringende landen.

"De sociale partners moeten in het kader van de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord de twee vrijwaren. Ik stel de loonindexering niet in vraag, op voorwaarde dat er maatregelen worden genomen om de loonkloof te dichten", luidde het.

Premier Leterme beklemtoonde dat het mechanisme een zaak is van de sociale partners. Ook hij wees op de koppeling met de wet van 1996 en het belang van loonmatiging.

De liberaal liet zich woensdag uit over het indexatiemechanisme van de lonen. Hij deed dat naar aanleiding van berichten over de voedselprijzen die in ons land sneller stijgen dan elders. Donderdag verzekerde hij PS-Kamerlid Karine Lalieux dat hij de loonindexering niet in vraag stelt. Hij heeft er naar eigen zeggen enkel op gewezen dat het mechanisme gekoppeld is aan de wet van 1996 - nota bene van de hand van huidig PS-voorzitter Elio Di Rupo - die voorschrijft dat de lonen niet sneller mogen stijgen dan in de ons omringende landen. "De sociale partners moeten in het kader van de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord de twee vrijwaren. Ik stel de loonindexering niet in vraag, op voorwaarde dat er maatregelen worden genomen om de loonkloof te dichten", luidde het. Premier Leterme beklemtoonde dat het mechanisme een zaak is van de sociale partners. Ook hij wees op de koppeling met de wet van 1996 en het belang van loonmatiging.