Lokale besturen willen ontzien worden bij de volgende besparingsronde

Als lokale besturen investeringen stopzetten zijn de economische gevolgen niet te overzien, vreest de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

“De lokale besturen zijn slechts verantwoordelijk voor 5 procent van de overheidsschuld, maar goed voor 50 van de investeringen in dit land”, zegt Jan Leroy van de VVSG.

Sommige politieke partijen willen dat de deelstaten en de lokale besturen de komende jaren meehelpen aan de sanering van de overheidsfinanciën. Maar de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) waarschuwt: de lokale besturen zijn slechts verantwoordelijk voor 5 procent van de overheidsschuld, maar goed voor 50 procent van de investeringen in dit land.

Jan Leroy, begrotingsexpert van de VVSG: “We zijn ons natuurlijk zeer goed bewust van de economische storm die over Europa waait. Alle overheden en dus ook de lokale besturen zullen zich in vraag moeten stellen. Maar als er vandaag een probleem is met de overheidsfinanciën is dat niet de schuld van de lokale sector.”

De VVSG wil dat de lokale besturen ontzien worden bij de volgende saneringsoperaties omdat ze vrezen voor de negatieve gevolgen van investeringen die worden afgebouwd. “Het lijkt eenvoudig: werken worden uitgesteld. Maar ik lees bij alle economen dat besparen op investeringen het laatste is wat je in een crisisperiode mag doen. De toestand van ons overheidspatrimonium is trouwens al niet schitterend,” benadrukt Jan Leroy. Als lokale besturen investeringen stopzetten zijn de economische gevolgen niet te overzien, vreest de VVSG.

Directeur Mark Suykens: “Het grootste deel van de sector van de wegenbouw leeft van lokale besturen. Dat zijn duizenden arbeidskrachten. Ik denk ook aan de broodnodige investeringen in sociale woningen en de bouw van zorgcentra. Een belangrijk marktsegment voor de bouwsector. Het prille herstel van de groei dreigt te worden gefnuikt.”

De VVSG stelt zich ook vragen bij de cijfers waarmee onder andere de Hoge Raad van Financiën op de proppen komen en waaruit blijkt dat het tekort van de lagere overheden zal blijven stijgen tussen nu en 2012. Het tekort van de lokale besturen van 300 miljoen euro in 2007 zou toenemen tot 2 miljard euro in 2012.

Leroy: “Nergens wordt aangegeven waar dit zogenaamde tekort van de lokale besturen zich situeert. Is het een algemeen tekort? Of tekenen alleen de lokale besturen in een paar gewesten een zogenaamd negatief vorderingssaldo op? Is er een verschil tussen Vlaanderen en Wallonië? En over welk soort lokale besturen gaat het? De gemeenten, provincies, OCMW’s of politiezones? Ik krijg daar geen duidelijk antwoord op. Als ze de cijfers niet hebben, dan zijn de bedragen in de rapporten geen optelsom van de individuele begrotingen of rekeningen van de lokale besturen, maar eerder een macro-economische raming. Daar zit behoorlijk wat foutenmarge op.”

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content