De Tijd en L'Echo schrijven over de analyse.

De regering-Di Rupo besliste in 2013 om de belasting op de opbrengsten van de vereffening van vennootschappen vanaf 1 oktober 2014 op te trekken van 10 procent tot 25 procent. Heel wat zelfstandige ondernemers, die het geld dat ze in hun bedrijf hadden zitten als hun spaarpotje beschouwden, anticipeerden op de hogere heffing door hun vennootschap in allerijl te ontbinden om zo nog te profiteren van het oude tarief van 10 procent bij het uitkeren van de winst.

'Eerder slapend'

Volgens Graydon heeft dit tot de opheffing van zo'n 10.000 ondernemingen geleid. Het gaat hoofdzakelijk om managementvennootschappen en oudere bedrijven die een eerder slapend bestaan kenden. In totaal werden vorig jaar 29.669 vennootschappen stopgezet door faillissementen of vrijwillige vereffening. Er werden 27.794 nieuwe vennootschappen opgericht, waardoor het totale aantal vennootschappen dus met 1.875 is gedaald.

(Belga/RR)

De Tijd en L'Echo schrijven over de analyse.De regering-Di Rupo besliste in 2013 om de belasting op de opbrengsten van de vereffening van vennootschappen vanaf 1 oktober 2014 op te trekken van 10 procent tot 25 procent. Heel wat zelfstandige ondernemers, die het geld dat ze in hun bedrijf hadden zitten als hun spaarpotje beschouwden, anticipeerden op de hogere heffing door hun vennootschap in allerijl te ontbinden om zo nog te profiteren van het oude tarief van 10 procent bij het uitkeren van de winst. Volgens Graydon heeft dit tot de opheffing van zo'n 10.000 ondernemingen geleid. Het gaat hoofdzakelijk om managementvennootschappen en oudere bedrijven die een eerder slapend bestaan kenden. In totaal werden vorig jaar 29.669 vennootschappen stopgezet door faillissementen of vrijwillige vereffening. Er werden 27.794 nieuwe vennootschappen opgericht, waardoor het totale aantal vennootschappen dus met 1.875 is gedaald. (Belga/RR)