Met een noodregering gaan we echt terug naar af, zoals eind jaren zeventig en begin jaren tachtig", waarschuwt Vandeurzen. "Er waren toen wel degelijk regeringen maar de concurrentiepositie van België verslechterde enorm en de overheidsfinanciën ontspoorden."

België bevindt zich nu nog onder de radar van de financiële markten maar een noodregering zou dat snel kunnen veranderen. Urbain Vandeurzen: "Sommige politici misbruiken de onrust op de financiële markten ter versterking van de eigen onderhandelingspositie. Er wordt een schaakspel gespeeld met de welvaart van burgers en ondernemingen. Een regering zonder structurele hervormingen is een non-regering en dat is gevaarlijker dan de onderhandelingen te laten doorlopen. Anderzijds kan dit niet oneindig aanslepen. De oproep aan de regering van lopende zaken om een begroting voor 2011 op te stellen en eventueel een aantal extra besparingen door te voeren is nuttig. Zo koop je tijd om een regering te vormen."

Je hoort wel eens: beter om het even welk akkoord dan geen akkoord. Is het nieuwe interprofessioneel akkoord (IPA) daarvan een voorbeeld? Urbain Vandeurzen: "We blijven in de rituelen van het klassieke interprofessioneel overleg, zowel in de procesaanpak als in de geformuleerde oplossingen. Het lijkt nog zo slecht niet: de automatische indexering blijft wel bestaan maar er kan hoogstens 0,3 procent reële loonstijging bijkomen Maar daarmee heb je de loonkostenhandicap niet fundamenteel aangepakt.

"Het dossier arbeiders-bedienden is een oud probleem. Maar is dat het cruciale dossier voor ons concurrentievermogen? En als ik het akkoord over arbeiders-bedienden lees, dan zie ik dat er niets verandert voor bestaande contracten en voor de nieuwe is er slechts sprake van een beetje convergentie. De wil om tot een akkoord te komen was blijkbaar groter dan het vermogen om een akkoord uit te tekenen."

U hebt het vaak over de afwezigheid van structurele oplossingen. Is een staatshervorming dat wel? Urbain Vandeurzen: "De Vlaamse werkgeversorganisaties zijn allemaal overtuigd dat er een sociaaleconomische staatshervorming moet komen. Het gaat om de noodzaak meer mensen aan het werk te zetten om de koek te vergroten. Doe je dat niet, dan zit je vast in een spel zonder winnaars. Dan gaat het over het verschuiven van de koek."

JVO/AM

Het uitgebreide interview met Urbain Vandeurzen is vanaf donderdag te lezen in Trends

Met een noodregering gaan we echt terug naar af, zoals eind jaren zeventig en begin jaren tachtig", waarschuwt Vandeurzen. "Er waren toen wel degelijk regeringen maar de concurrentiepositie van België verslechterde enorm en de overheidsfinanciën ontspoorden." België bevindt zich nu nog onder de radar van de financiële markten maar een noodregering zou dat snel kunnen veranderen. Urbain Vandeurzen: "Sommige politici misbruiken de onrust op de financiële markten ter versterking van de eigen onderhandelingspositie. Er wordt een schaakspel gespeeld met de welvaart van burgers en ondernemingen. Een regering zonder structurele hervormingen is een non-regering en dat is gevaarlijker dan de onderhandelingen te laten doorlopen. Anderzijds kan dit niet oneindig aanslepen. De oproep aan de regering van lopende zaken om een begroting voor 2011 op te stellen en eventueel een aantal extra besparingen door te voeren is nuttig. Zo koop je tijd om een regering te vormen." Je hoort wel eens: beter om het even welk akkoord dan geen akkoord. Is het nieuwe interprofessioneel akkoord (IPA) daarvan een voorbeeld? Urbain Vandeurzen: "We blijven in de rituelen van het klassieke interprofessioneel overleg, zowel in de procesaanpak als in de geformuleerde oplossingen. Het lijkt nog zo slecht niet: de automatische indexering blijft wel bestaan maar er kan hoogstens 0,3 procent reële loonstijging bijkomen Maar daarmee heb je de loonkostenhandicap niet fundamenteel aangepakt. "Het dossier arbeiders-bedienden is een oud probleem. Maar is dat het cruciale dossier voor ons concurrentievermogen? En als ik het akkoord over arbeiders-bedienden lees, dan zie ik dat er niets verandert voor bestaande contracten en voor de nieuwe is er slechts sprake van een beetje convergentie. De wil om tot een akkoord te komen was blijkbaar groter dan het vermogen om een akkoord uit te tekenen." U hebt het vaak over de afwezigheid van structurele oplossingen. Is een staatshervorming dat wel? Urbain Vandeurzen: "De Vlaamse werkgeversorganisaties zijn allemaal overtuigd dat er een sociaaleconomische staatshervorming moet komen. Het gaat om de noodzaak meer mensen aan het werk te zetten om de koek te vergroten. Doe je dat niet, dan zit je vast in een spel zonder winnaars. Dan gaat het over het verschuiven van de koek." JVO/AM Het uitgebreide interview met Urbain Vandeurzen is vanaf donderdag te lezen in Trends