Die biologische stoffen zijn cruciaal voor de toekomst van de geneeskunde. Zij vormen de kern van de zogenaamde gepersonaliseerde geneeskunde omdat zij kunnen aantonen of iemand vatbaar is voor een bepaalde ziekte of zal reageren op een behandeling.

Het geld wordt beheerd en besteed door het IWT, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Dat lanceert later deze maand een oproep voor consortia, waarin minstens één bedrijf en één kennisinstelling moeten zitten.

Vele bedrijven en academische instellingen werken al langer op de vaak peperdure ontwikkeling van biomerkers.

Toch ontkent Lieten dat het vrijgemaakte bedrag slechts een druppel op een hete plaat is. "Geld stuurt altijd", zei Lieten in Osaka in de marge van de prinselijke missie naar Japan. "Velen werken op eigen houtje en hebben een afwachtende houding. Maar we hebben dit bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de farmabedrijven afgetoetst. Die zijn ook overtuigd dat als we dit financieringskanaal zo structureren dat samenwerking noodzakelijk is, dat een doorbraak kan genereren."

Ook Ludo Lauwers, de vicevoorzitter van het directiecomité van Janssen Pharmaceutica, steunt het initiatief. "Dit is goed voor onze biotechsector." (Be.L.)

Die biologische stoffen zijn cruciaal voor de toekomst van de geneeskunde. Zij vormen de kern van de zogenaamde gepersonaliseerde geneeskunde omdat zij kunnen aantonen of iemand vatbaar is voor een bepaalde ziekte of zal reageren op een behandeling. Het geld wordt beheerd en besteed door het IWT, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Dat lanceert later deze maand een oproep voor consortia, waarin minstens één bedrijf en één kennisinstelling moeten zitten. Vele bedrijven en academische instellingen werken al langer op de vaak peperdure ontwikkeling van biomerkers. Toch ontkent Lieten dat het vrijgemaakte bedrag slechts een druppel op een hete plaat is. "Geld stuurt altijd", zei Lieten in Osaka in de marge van de prinselijke missie naar Japan. "Velen werken op eigen houtje en hebben een afwachtende houding. Maar we hebben dit bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de farmabedrijven afgetoetst. Die zijn ook overtuigd dat als we dit financieringskanaal zo structureren dat samenwerking noodzakelijk is, dat een doorbraak kan genereren." Ook Ludo Lauwers, de vicevoorzitter van het directiecomité van Janssen Pharmaceutica, steunt het initiatief. "Dit is goed voor onze biotechsector." (Be.L.)