De Huurdersbond pakte woensdag uit met cijfers waaruit volgens haar blijkt dat de huurprijzen stilaan onbetaalbaar worden voor de laagste inkomens. Volgens de Huudersbond zijn de huurwoningen voor de laagste inkomens sinds 2005 18 procent duurder geworden.

Groen-politica An Moerenhout riep minister Homans meteen op "de noodkreet ernstig te nemen". Moerenhout herhaalde ook nog eens dat er 10.000 sociale woningen leeg staan op een moment dat 80.000 mensen aan het wachten zijn op een sociale woning.

Volgens Vlaams minister Homans wordt er met cijfers "gegoocheld" en helpt dat de huurmarkt niet vooruit. Bovendien zijn er volgens haar al stappen gezet om iets aan de problemen te doen. Zo moeten tijdelijke contracten ervoor zorgen dat sociale huurders sneller doorstromen naar de private markt.

"Energetisch renoveren"

"Vandaag worden immers meer dan 11.000 sociale woningen bewoond door personen die over een inkomen beschikken dat ruim boven de maximale inkomensgrenzen ligt", aldus Homans.

Ze benadrukt ook dat de regering de private huurmarkt wil versterken. "We vragen hierbij terecht aan de verhuurders/eigenaars hun panden energetisch te renoveren zodat de huurlasten drastisch dalen. Een lagere energiefactuur betekent immers ook minder kosten wat al snel het verschil kan maken", klinkt het. Homans verwijt Groen ook selectiviteit in de cijfers over de leegstand.

"Vlaanderen kende eind 2014 een structurele leegstand van 5.198 woningen. In 2013 ging het nog over 5.452 leegstaande woningen. Dit betekent -in tegenstelling tot wat Groen beweert- een verbetering, maar alles kan uiteraard nog beter", aldus Homans.

Volgens Homans is het "nogal wiedes" dat er inspanningen gedaan worden om de leegstand zo beperkt mogelijk te houden. "Maar ik stel me de vraag of Groen echt bekommerd is om de noden van de sociaal zwakkeren of enkel, door de cijfers op deze manier te brengen, op hun kap electoraal wil scoren?", aldus Homans. (Belga/NS)

De Huurdersbond pakte woensdag uit met cijfers waaruit volgens haar blijkt dat de huurprijzen stilaan onbetaalbaar worden voor de laagste inkomens. Volgens de Huudersbond zijn de huurwoningen voor de laagste inkomens sinds 2005 18 procent duurder geworden. Groen-politica An Moerenhout riep minister Homans meteen op "de noodkreet ernstig te nemen". Moerenhout herhaalde ook nog eens dat er 10.000 sociale woningen leeg staan op een moment dat 80.000 mensen aan het wachten zijn op een sociale woning.Volgens Vlaams minister Homans wordt er met cijfers "gegoocheld" en helpt dat de huurmarkt niet vooruit. Bovendien zijn er volgens haar al stappen gezet om iets aan de problemen te doen. Zo moeten tijdelijke contracten ervoor zorgen dat sociale huurders sneller doorstromen naar de private markt. "Vandaag worden immers meer dan 11.000 sociale woningen bewoond door personen die over een inkomen beschikken dat ruim boven de maximale inkomensgrenzen ligt", aldus Homans. Ze benadrukt ook dat de regering de private huurmarkt wil versterken. "We vragen hierbij terecht aan de verhuurders/eigenaars hun panden energetisch te renoveren zodat de huurlasten drastisch dalen. Een lagere energiefactuur betekent immers ook minder kosten wat al snel het verschil kan maken", klinkt het. Homans verwijt Groen ook selectiviteit in de cijfers over de leegstand. "Vlaanderen kende eind 2014 een structurele leegstand van 5.198 woningen. In 2013 ging het nog over 5.452 leegstaande woningen. Dit betekent -in tegenstelling tot wat Groen beweert- een verbetering, maar alles kan uiteraard nog beter", aldus Homans. Volgens Homans is het "nogal wiedes" dat er inspanningen gedaan worden om de leegstand zo beperkt mogelijk te houden. "Maar ik stel me de vraag of Groen echt bekommerd is om de noden van de sociaal zwakkeren of enkel, door de cijfers op deze manier te brengen, op hun kap electoraal wil scoren?", aldus Homans. (Belga/NS)