Oud-premier Yves Leterme verwacht dat op termijn de Griekse schuld opnieuw tegen het licht zal moeten worden gehouden. Maar dan moet ook werk worden gemaakt van maatregelen die de Griekse economie opnieuw groeikrachtig maken. Dat verklaarde Leterme, die momenteel adjunct-directeur-generaal van de Oeso is, in De Zevende Dag.

De voormalige premier is geen voorstander van een volledige kwijtschelding van de Griekse schulden. Hij waarschuwde daarbij voor "moral hazard": je mag een land niet belonen voor zijn laks beleid in het verleden. Al gaf hij wel toe dat "als de (Griekse) situatie volledig in recessie gaat, je niets hebt".

De Oeso is momenteel actief in werkgroepen in Griekenland. De ervaring leert volgens Leterme dat een aantal afspraken dat politiek wordt toegezegd, op het terrein zeer moeilijk hard te maken is. "Maar wie a zegt moet b zeggen", vindt de Oeso-topman. "Als Griekenland in de eurozone blijft, dan betekent dat dat het probleem van de schuld en de budgettaire toestand helemaal opgevolgd moet worden en desnoods nieuwe maatregelen genomen moeten worden, en dat er structurele maatregelen worden genomen voor Griekenland, maar preventief ook voor elders in Europa."

Wat de zogenaamde relance betreft, stelt Leterme dat hij en andere collega's er reeds in 2008 binnen Europa voor hadden gepleit maatregelen te nemen om de "crisis van de vraag" aan te pakken. Met het "vrij genereus sociaal akkoord" verwees Leterme naar een maatregel uit eigen land. "Men had de Belgische recepten van toen veel eerder moeten toepassen", dixit Leterme. (Belga/EE)

Oud-premier Yves Leterme verwacht dat op termijn de Griekse schuld opnieuw tegen het licht zal moeten worden gehouden. Maar dan moet ook werk worden gemaakt van maatregelen die de Griekse economie opnieuw groeikrachtig maken. Dat verklaarde Leterme, die momenteel adjunct-directeur-generaal van de Oeso is, in De Zevende Dag. De voormalige premier is geen voorstander van een volledige kwijtschelding van de Griekse schulden. Hij waarschuwde daarbij voor "moral hazard": je mag een land niet belonen voor zijn laks beleid in het verleden. Al gaf hij wel toe dat "als de (Griekse) situatie volledig in recessie gaat, je niets hebt". De Oeso is momenteel actief in werkgroepen in Griekenland. De ervaring leert volgens Leterme dat een aantal afspraken dat politiek wordt toegezegd, op het terrein zeer moeilijk hard te maken is. "Maar wie a zegt moet b zeggen", vindt de Oeso-topman. "Als Griekenland in de eurozone blijft, dan betekent dat dat het probleem van de schuld en de budgettaire toestand helemaal opgevolgd moet worden en desnoods nieuwe maatregelen genomen moeten worden, en dat er structurele maatregelen worden genomen voor Griekenland, maar preventief ook voor elders in Europa." Wat de zogenaamde relance betreft, stelt Leterme dat hij en andere collega's er reeds in 2008 binnen Europa voor hadden gepleit maatregelen te nemen om de "crisis van de vraag" aan te pakken. Met het "vrij genereus sociaal akkoord" verwees Leterme naar een maatregel uit eigen land. "Men had de Belgische recepten van toen veel eerder moeten toepassen", dixit Leterme. (Belga/EE)