De EU-lidstaten worden verplicht in april bij de Europese Commissie een nationaal hervormingsprogramma en een nieuw stabiliteitsprogramma in te dienen. Ons land heeft Europa intussen al beloofd het begrotingstekort in 2012 te beperken tot 2,8 procent, en de begroting uiterlijk tegen 2015 in evenwicht te brengen. Eind maart berekende het Instituut voor Nationale Rekeningen (INR) dat het gat in de federale regering in 2010 afklokte op 4,1 procent van het bbp.

Voorts wil de regering de schuldgraad tegen 2015 met 9,1 procent doen dalen tot 88,4 procent in 2015. Volgens het INR bedroeg de overheidsschuld eind 2010 96,8 procent van het bpp. "Als de financiële participaties zouden gevaloriseerd worden, zou zelfs een daling tot onder de 84 procent mogelijk zijn", verduidelijkt Leterme in een persbericht. "België zou daarmee de gemiddelde schuldgraad in de eurozone van 2010 bereiken," luidt het.

Leterme bracht dinsdag een werkbezoek aan de Europese Centrale Bank (ECB) in aanwezigheid van toekomstig bestuurslid Peter Praet. Net als de ECB is Leterme voorstander van een stringent begrotingsbeleid en meer automatische sancties.

De EU-lidstaten worden verplicht in april bij de Europese Commissie een nationaal hervormingsprogramma en een nieuw stabiliteitsprogramma in te dienen. Ons land heeft Europa intussen al beloofd het begrotingstekort in 2012 te beperken tot 2,8 procent, en de begroting uiterlijk tegen 2015 in evenwicht te brengen. Eind maart berekende het Instituut voor Nationale Rekeningen (INR) dat het gat in de federale regering in 2010 afklokte op 4,1 procent van het bbp. Voorts wil de regering de schuldgraad tegen 2015 met 9,1 procent doen dalen tot 88,4 procent in 2015. Volgens het INR bedroeg de overheidsschuld eind 2010 96,8 procent van het bpp. "Als de financiële participaties zouden gevaloriseerd worden, zou zelfs een daling tot onder de 84 procent mogelijk zijn", verduidelijkt Leterme in een persbericht. "België zou daarmee de gemiddelde schuldgraad in de eurozone van 2010 bereiken," luidt het.Leterme bracht dinsdag een werkbezoek aan de Europese Centrale Bank (ECB) in aanwezigheid van toekomstig bestuurslid Peter Praet. Net als de ECB is Leterme voorstander van een stringent begrotingsbeleid en meer automatische sancties.