De horecasector krijgt een lastenverlaging van de regering. De verplichte invoering van de zogenaamde 'black box' komt later dan aanvankelijk gepland.

De ministerraad keurde vrijdag een aantal maatregelen goed die de rendabiliteit van de sector moet ondersteunen. De lastenverlagingen stemmen overeen met 83 miljoen euro.

De invoering van de geregistreerde kassa - met zogenaamde black box - vangt geleidelijk aan vanaf 1 januari 2014. In een eerste fase worden ze geïnstalleerd op vrijwillige basis. Tegen eind 2015 - iets later dan oorspronkelijk voorzien - moet de implementatie afgerond zijn bij alle horecazaken die daartoe verplicht zijn, verduidelijkte staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez. Crombez wil ook de mogelijkheid voorzien dat horecazaken waarvoor geen verplichting geldt, ook toegang tot de maatregel zouden krijgen.

In ruil voor de strikte regelgeving krijgt de horecasector - uiterlijk 1 oktober 2013 - een lastenverlaging voor gelegenheidsarbeid, waardoor de kosten voor de werkgever verminderen en het netto -inkomen voor het personeelslid stijgt.

Voor de contractuelen komt er een lastenverlaging voor vijf werknemers bij horecazaken tot 50 werknemers, met een ruimere lastenverlaging voor personeel jonger dan 26 jaar. Oorspronkelijk lag de limiet op 20 personeelsleden. Die lastenverlaging is wel gekoppeld aan de invoering van de kassa.

Het wordt ook mogelijk gelegenheidswerk in de horeca te combineren met studentenarbeid. Over een verdere lastenverlaging, die voor de staatssecretaris bij voorkeur geldt voor de overuren, moet nog een en ander worden geconcretiseerd. Ook die ingreep wordt gekoppeld aan de geregistreerde kassa.

Halfweg april waarschuwden een aantal topchefs in ons land voor een sociaal bloedbad als de geregistreerde kassa verplicht zou worden. (Belga/BO)

De horecasector krijgt een lastenverlaging van de regering. De verplichte invoering van de zogenaamde 'black box' komt later dan aanvankelijk gepland.De ministerraad keurde vrijdag een aantal maatregelen goed die de rendabiliteit van de sector moet ondersteunen. De lastenverlagingen stemmen overeen met 83 miljoen euro. De invoering van de geregistreerde kassa - met zogenaamde black box - vangt geleidelijk aan vanaf 1 januari 2014. In een eerste fase worden ze geïnstalleerd op vrijwillige basis. Tegen eind 2015 - iets later dan oorspronkelijk voorzien - moet de implementatie afgerond zijn bij alle horecazaken die daartoe verplicht zijn, verduidelijkte staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez. Crombez wil ook de mogelijkheid voorzien dat horecazaken waarvoor geen verplichting geldt, ook toegang tot de maatregel zouden krijgen. In ruil voor de strikte regelgeving krijgt de horecasector - uiterlijk 1 oktober 2013 - een lastenverlaging voor gelegenheidsarbeid, waardoor de kosten voor de werkgever verminderen en het netto -inkomen voor het personeelslid stijgt. Voor de contractuelen komt er een lastenverlaging voor vijf werknemers bij horecazaken tot 50 werknemers, met een ruimere lastenverlaging voor personeel jonger dan 26 jaar. Oorspronkelijk lag de limiet op 20 personeelsleden. Die lastenverlaging is wel gekoppeld aan de invoering van de kassa. Het wordt ook mogelijk gelegenheidswerk in de horeca te combineren met studentenarbeid. Over een verdere lastenverlaging, die voor de staatssecretaris bij voorkeur geldt voor de overuren, moet nog een en ander worden geconcretiseerd. Ook die ingreep wordt gekoppeld aan de geregistreerde kassa. Halfweg april waarschuwden een aantal topchefs in ons land voor een sociaal bloedbad als de geregistreerde kassa verplicht zou worden. (Belga/BO)