Eerder had de Wereldbank, die vooral leningen aan ontwikkelingslanden verstrekt, gezegd dat de wereldeconomie op een keerpunt is aanbeland. Vooral in de Westerse landen wordt er een "bocht genomen" na de financiële crisis, luidde het daar. Ook voor de ontwikkelingslanden wordt groei voorspeld, maar er is nog veel onzekerheid.

Ongelijke groei

Volgens het IMF (Internationaal Muntfonds) zal de economie dit jaar verder aantrekken, maar is het volle potentieel van 4 procent nog niet benut. Daarmee is de groei ook onvoldoende om banen te creëren voor de meer dan 200 miljoen mensen in de wereld die werk zoeken, zegt Lagarde. Bovendien zijn de voordelen van groei nog zeer oneerlijk verdeeld, wat niet goed is voor de stabiliteit en duurzaamheid.

Volgens de IMF-topvrouw moet de prioriteit dit jaar liggen op het verder versterken en duurzaam maken van het economisch herstel.

Centrale banken in de ontwikkelde economieën moeten terugkeren naar een meer conventioneel monetair beleid, maar pas nadat "robuuste groei" stevig is verankerd.

Fed moet stimulus volhouden

Lagarde gaf verder aan dat de groei in de Verenigde Staten duidelijk aantrekt, maar dat het van kritiek belang is dat het steunbeleid van de Amerikaanse centrale bank niet vroegtijdig wordt afgebouwd.

Ook de begrotingsonderhandelingen in de VS moeten in rustig vaarwater worden gebracht. Ook de Wereldbank lanceerde die oproep, omdat heel wat ontwikkelingslanden sterk afhankelijk zijn van de maatregelen die in de VS worden genomen.

Eurozone uit balans

In de eurozone is de groei nog altijd "uit balans" en de werkloosheid "zorgwekkend hoog", aldus Lagarde. Sommige landen doen het goed, maar andere lidstaten gaan nog steeds gebukt onder hoge schulden en kredietbeperkingen. Er kan meer worden gedaan om de financiële problemen aan te pakken bijvoorbeeld door gericht te lenen, aldus de IMF-topvrouw.

Nieuwe fase

Het IMF komt binnenkort met nieuwe groeiramingen voor de wereldeconomie naar buiten. De Wereldbank voorspelt een mondiale groei van 3,2 pct. In 2013 was dat 2,4 procent. Het grootste herstel (+2,8 pct) zou dit jaar voor de VS zijn, in de eurozone wordt een groei van 1,1 procent verwacht, na twee jaar van krimp.

Voor de ontwikkelingslanden is de Wereldbank iets voorzichtiger. "We zijn in een nieuwe fase terechtgekomen, waarbij de ontwikkelingslanden hun economie zien groeien aan een ritme dat meer aansluit bij de lange termijn", aldus Andrew Burns, auteur van het rapport. (Belga/TV)

Eerder had de Wereldbank, die vooral leningen aan ontwikkelingslanden verstrekt, gezegd dat de wereldeconomie op een keerpunt is aanbeland. Vooral in de Westerse landen wordt er een "bocht genomen" na de financiële crisis, luidde het daar. Ook voor de ontwikkelingslanden wordt groei voorspeld, maar er is nog veel onzekerheid.Ongelijke groei Volgens het IMF (Internationaal Muntfonds) zal de economie dit jaar verder aantrekken, maar is het volle potentieel van 4 procent nog niet benut. Daarmee is de groei ook onvoldoende om banen te creëren voor de meer dan 200 miljoen mensen in de wereld die werk zoeken, zegt Lagarde. Bovendien zijn de voordelen van groei nog zeer oneerlijk verdeeld, wat niet goed is voor de stabiliteit en duurzaamheid. Volgens de IMF-topvrouw moet de prioriteit dit jaar liggen op het verder versterken en duurzaam maken van het economisch herstel. Centrale banken in de ontwikkelde economieën moeten terugkeren naar een meer conventioneel monetair beleid, maar pas nadat "robuuste groei" stevig is verankerd. Fed moet stimulus volhouden Lagarde gaf verder aan dat de groei in de Verenigde Staten duidelijk aantrekt, maar dat het van kritiek belang is dat het steunbeleid van de Amerikaanse centrale bank niet vroegtijdig wordt afgebouwd. Ook de begrotingsonderhandelingen in de VS moeten in rustig vaarwater worden gebracht. Ook de Wereldbank lanceerde die oproep, omdat heel wat ontwikkelingslanden sterk afhankelijk zijn van de maatregelen die in de VS worden genomen.Eurozone uit balans In de eurozone is de groei nog altijd "uit balans" en de werkloosheid "zorgwekkend hoog", aldus Lagarde. Sommige landen doen het goed, maar andere lidstaten gaan nog steeds gebukt onder hoge schulden en kredietbeperkingen. Er kan meer worden gedaan om de financiële problemen aan te pakken bijvoorbeeld door gericht te lenen, aldus de IMF-topvrouw. Nieuwe fase Het IMF komt binnenkort met nieuwe groeiramingen voor de wereldeconomie naar buiten. De Wereldbank voorspelt een mondiale groei van 3,2 pct. In 2013 was dat 2,4 procent. Het grootste herstel (+2,8 pct) zou dit jaar voor de VS zijn, in de eurozone wordt een groei van 1,1 procent verwacht, na twee jaar van krimp. Voor de ontwikkelingslanden is de Wereldbank iets voorzichtiger. "We zijn in een nieuwe fase terechtgekomen, waarbij de ontwikkelingslanden hun economie zien groeien aan een ritme dat meer aansluit bij de lange termijn", aldus Andrew Burns, auteur van het rapport. (Belga/TV)