Dat schrijft De Morgen.

Kris Peeters wil een nieuw systeem invoeren waarbij een werknemer bijkomende vakantiedagen, die werkgevers kunnen geven als extralegaal voordeel, kan opsparen tot een periode waarin er op het werk wat meer ruimte is of wanneer de werknemer zelf er meer nood aan heeft.

Peeters lanceert het voorstel onder de naam "Werkbaar werk" en wil er het sociale thema van de komende maanden van maken.

Heel wat werknemers sluiten nu het jaar af met een overschot aan verlofdagen, die ze maar gedeeltelijk en onder strikte voorwaarden kunnen overzetten naar het komende jaar. Die 'extralegale' dagen zouden in het nieuwe plan onbeperkt geldig blijven. Met andere woorden, wie jaarlijks vier dagen krijgt en ze vijf jaar lang niet opneemt, kan meteen een maand extra vakantie nemen.

'Domme maatregel'

Het systeem zou in verschillende fases worden ingevoerd. Peeters wil eerst de loopbaanrekening klaar hebben. Dit is een online tool waarmee de werknemer een overzicht kan opvragen van haar of zijn loopbaan en dus ook van de reeds genomen thematische verloven, zoals tijdkrediet of ouderschapsverlof. Het voorstel moet verder worden uitgewerkt door de sociale partners.

Binnen de regering krijgt Peeters steun voor zijn plan, in ieder geval van de Vlaamse partijen, maar toch wordt het niet op algemeen gejuich ontvangen.

Volgens De Morgen is Unizo-baas Karel Van Eetvelt minder dan enthousiast. Hij noemt het "een domme maatregel". Volgens hem zullen mensen dagen sparen om vroeger met pensioen te kunnen, wat ingaat tegen de filosofie van wat Peeters wil bereiken.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Morgen.Kris Peeters wil een nieuw systeem invoeren waarbij een werknemer bijkomende vakantiedagen, die werkgevers kunnen geven als extralegaal voordeel, kan opsparen tot een periode waarin er op het werk wat meer ruimte is of wanneer de werknemer zelf er meer nood aan heeft. Peeters lanceert het voorstel onder de naam "Werkbaar werk" en wil er het sociale thema van de komende maanden van maken.Heel wat werknemers sluiten nu het jaar af met een overschot aan verlofdagen, die ze maar gedeeltelijk en onder strikte voorwaarden kunnen overzetten naar het komende jaar. Die 'extralegale' dagen zouden in het nieuwe plan onbeperkt geldig blijven. Met andere woorden, wie jaarlijks vier dagen krijgt en ze vijf jaar lang niet opneemt, kan meteen een maand extra vakantie nemen. Het systeem zou in verschillende fases worden ingevoerd. Peeters wil eerst de loopbaanrekening klaar hebben. Dit is een online tool waarmee de werknemer een overzicht kan opvragen van haar of zijn loopbaan en dus ook van de reeds genomen thematische verloven, zoals tijdkrediet of ouderschapsverlof. Het voorstel moet verder worden uitgewerkt door de sociale partners.Binnen de regering krijgt Peeters steun voor zijn plan, in ieder geval van de Vlaamse partijen, maar toch wordt het niet op algemeen gejuich ontvangen.Volgens De Morgen is Unizo-baas Karel Van Eetvelt minder dan enthousiast. Hij noemt het "een domme maatregel". Volgens hem zullen mensen dagen sparen om vroeger met pensioen te kunnen, wat ingaat tegen de filosofie van wat Peeters wil bereiken.(Belga/RR)