Louis Verbeke was in de jaren '80 en '90 een van de bekendste en machtigste zakenadvocaten van het land bij Loeff Claeys Verbeke en later Allen & Overy. Kersvers minister van Justitie, Koen Geens, was toen partner bij Eubelius, een concurrerend zakenadvocatenkantoor.

'Koen Geens heeft in deze regering de moeilijkste job,' zegt Verbeke. 'Justitie is een essentiële schakel in het gemeenschapsgebeuren. Maar Justitie is al lang ziek. En we slagen er maar niet in om de bakens te verzetten ondanks de vele pogingen daartoe door de Hoge Raad van de magistratuur. Ik denk dat we de analyse objectiever moeten maken. Het is duidelijk dat men de feiten niet in kaart mag brengen omwille van communautaire redenen,' meent Verbeke.

'Een goed voorbeeld daarvan is Henegouwen, waar men ervoor heeft gekozen om twee arrondissementen te behouden, hoewel alle andere provincies er maar een hebben. Er is een duidelijk verschil tussen onze Noord-Europese aanpak van Justitie en de Franstalige benadering. Het maken van compromissen in dit beleidsdomein is geen goede aanpak. Daarom moeten we ons afvragen of we de organisatie van Justitie niet beter overlaten aan de gemeenschappen.'

Louis Verbeke praat in Z-Talk Goossens ook over zijn ervaringen bij Vlerick Business School, over wat hij geleerd heeft van zijn studenten, over zijn tijd bij Lernout & Hauspie en over Vlaams ondernemerschap.

Z-Talk Goossens met Louis Verbeke, vanaf zaterdagochtend te bekijken op Kanaal Z. Bekijk de volledige uitzending nu al online.

Louis Verbeke was in de jaren '80 en '90 een van de bekendste en machtigste zakenadvocaten van het land bij Loeff Claeys Verbeke en later Allen & Overy. Kersvers minister van Justitie, Koen Geens, was toen partner bij Eubelius, een concurrerend zakenadvocatenkantoor.'Koen Geens heeft in deze regering de moeilijkste job,' zegt Verbeke. 'Justitie is een essentiële schakel in het gemeenschapsgebeuren. Maar Justitie is al lang ziek. En we slagen er maar niet in om de bakens te verzetten ondanks de vele pogingen daartoe door de Hoge Raad van de magistratuur. Ik denk dat we de analyse objectiever moeten maken. Het is duidelijk dat men de feiten niet in kaart mag brengen omwille van communautaire redenen,' meent Verbeke. 'Een goed voorbeeld daarvan is Henegouwen, waar men ervoor heeft gekozen om twee arrondissementen te behouden, hoewel alle andere provincies er maar een hebben. Er is een duidelijk verschil tussen onze Noord-Europese aanpak van Justitie en de Franstalige benadering. Het maken van compromissen in dit beleidsdomein is geen goede aanpak. Daarom moeten we ons afvragen of we de organisatie van Justitie niet beter overlaten aan de gemeenschappen.'Louis Verbeke praat in Z-Talk Goossens ook over zijn ervaringen bij Vlerick Business School, over wat hij geleerd heeft van zijn studenten, over zijn tijd bij Lernout & Hauspie en over Vlaams ondernemerschap.