Kmo’s betalen geen sociale lasten voor eerste werknemer

© istock

De regering-Michel trekt 580 miljoen euro uit om kmo’s en zelfstandigen te ondersteunen. Zo hoeven werkgevers geen sociale lasten te betalen voor een eerste werknemer die ze voor 2020 aanwerven.

De maatregel geldt met een terugwerkende kracht voor aanwervingen van eerste werknemers die eerder dit jaar zijn gebeurd. Dat schrijft De Tijd. Volgens de regering bespaart de werkgever zo 11.380 euro per jaar bij een aanwerving van een eerste werknemer met een brutoloon van 3000 euro.

Daarnaast breidt de regering de kortingen op de werkgeversbijdrage voor de eerste tot de vijfde aanwerving uit tot de zesde aanwerving. Zo krijgen kmo’s voor de vijfde en zesde aangenomen werknemer een korting van 1000 euro gedurende de eerste vijf kwartalen. De vier daaropvolgende kwartalen krijgen ze 400 euro korting.

Verlaging sociale bijdrage zelfstandigen

Voorts verlaagt de regering de sociale bijdragen voor de zelfstandige zelf van 22 naar 20,5 procent tegen 2018. Die verlaging verloopt trapsgewijs. Zo zal de sociale bijdrage vanaf 2016 elk jaar dalen met 0,5 procentpunt tot het beoogde tarief is bereikt.

Een zelfstandige met een netto belastbaar inkomen van 25.000 euro zal in 2018 375 euro minder sociale bijdragen moeten betalen. Voor een zelfstandige met een netto belastbaar inkomen van 40.000 euro loopt de besparing op tot 600 euro.

Tot slot heeft de regering ook gesleuteld aan de investeringsaftrek voor productieve investeringen. Voor kmo’s stijgt die vanaf 2016 van 4 naar 8 procent. Voor zelfstandige actief als natuurlijk persoon stijgt die van 3,5 naar 8 procent. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content