Oekraïne zorgt voor twijfel over een einde aan het gasconflict van het land met Rusland. "Er is niets getekend. Er is geen definitieve beslissing genomen", schrijft Naftogaz-baas Andrij Kobolev op zijn Facebookprofiel. Naftogaz is het Oekraïense overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de gasdistributie.

Voorlopig akkoord

Eerder kondigde de eurocommissaris voor Energie, Günther Oettinger, aan dat Russische en Oekraïense onderhandelaars in Berlijn een voorlopig akkoord bereikt hadden, dat een einde zou kunnen maken aan het aanslepende gasconflict tussen Moskou en Kiev.

Volgens het "voorlopige" akkoord zou Oekraïne tegen het jaareinde een betaling van 3,1 miljard dollar overmaken aan het Russische gasbedrijf Gazprom. Gazprom zou op zijn beurt bereid zijn om Oekraïne de komende zes maanden minstens vijf miljard kubieke meter gas te leveren. Dat zou gebeuren tegen een prijs van 385 dollar per duizend kubieke meter. De regeringen van de twee betrokken landen moeten dat voorlopig akkoord nog ondertekenen.

'Geen oplossing voor beide partijen'

Kiev neemt nu echter afstand van die aankondiging. "Er is een voorstel van de Europese Commissie, maar momenteel hebben we geen oplossing gevonden die aanvaardbaar is voor beide partijen", aldus de Oekraïense minister van Energie Joeri Prodane. Die zegt dat Oekraïne enkel bereid is haar schuld te betalen als Gazprom zich engageert voor leveringen in de winter. (Belga/WB)

Oekraïne zorgt voor twijfel over een einde aan het gasconflict van het land met Rusland. "Er is niets getekend. Er is geen definitieve beslissing genomen", schrijft Naftogaz-baas Andrij Kobolev op zijn Facebookprofiel. Naftogaz is het Oekraïense overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de gasdistributie. Eerder kondigde de eurocommissaris voor Energie, Günther Oettinger, aan dat Russische en Oekraïense onderhandelaars in Berlijn een voorlopig akkoord bereikt hadden, dat een einde zou kunnen maken aan het aanslepende gasconflict tussen Moskou en Kiev. Volgens het "voorlopige" akkoord zou Oekraïne tegen het jaareinde een betaling van 3,1 miljard dollar overmaken aan het Russische gasbedrijf Gazprom. Gazprom zou op zijn beurt bereid zijn om Oekraïne de komende zes maanden minstens vijf miljard kubieke meter gas te leveren. Dat zou gebeuren tegen een prijs van 385 dollar per duizend kubieke meter. De regeringen van de twee betrokken landen moeten dat voorlopig akkoord nog ondertekenen. Kiev neemt nu echter afstand van die aankondiging. "Er is een voorstel van de Europese Commissie, maar momenteel hebben we geen oplossing gevonden die aanvaardbaar is voor beide partijen", aldus de Oekraïense minister van Energie Joeri Prodane. Die zegt dat Oekraïne enkel bereid is haar schuld te betalen als Gazprom zich engageert voor leveringen in de winter. (Belga/WB)