Het Monitoringcomité, dat de begroting opvolgt, pinde het begrotingstekort vorige maand vast op zowat 45 miljoen euro. Een peulschil, volgens een aantal politici. Werkgroepen van de regering gingen intussen nog eens extra met de kam door de tabellen. Zij klokken nu af op een overschot van zowat 133 miljoen euro.

Van die som wordt 54 miljoen euro gebruikt voor de opheffing van de bevriezing van de administratieve kredieten, meldt begrotingsminister Olivier Chastel. In regeringskringen valt te horen dat het onder meer gaat om 29 miljoen euro voor het vakantiegeld van de lokale politie - in lijn met een recente uitspraak van de Raad van State - en 7,5 miljoen voor pro Deo-advocaten die optreden in kader van de Salduzwet.

De 79 miljoen euro die nog overblijft, wordt niet uitgegeven. Ze moet dienen als reserve voor toekomstige begrotingscontroles en helpt het begrotingstekort licht te verkleinen. Al gaat het volgens sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte slechts om 0,02 procent van het bbp.

De federale begrotingsdoelstelling voor 2014 - inclusief sociale zekerheid - omvgat een tekort van 2,25 procent. (Belga/BO)

Het Monitoringcomité, dat de begroting opvolgt, pinde het begrotingstekort vorige maand vast op zowat 45 miljoen euro. Een peulschil, volgens een aantal politici. Werkgroepen van de regering gingen intussen nog eens extra met de kam door de tabellen. Zij klokken nu af op een overschot van zowat 133 miljoen euro. Van die som wordt 54 miljoen euro gebruikt voor de opheffing van de bevriezing van de administratieve kredieten, meldt begrotingsminister Olivier Chastel. In regeringskringen valt te horen dat het onder meer gaat om 29 miljoen euro voor het vakantiegeld van de lokale politie - in lijn met een recente uitspraak van de Raad van State - en 7,5 miljoen voor pro Deo-advocaten die optreden in kader van de Salduzwet. De 79 miljoen euro die nog overblijft, wordt niet uitgegeven. Ze moet dienen als reserve voor toekomstige begrotingscontroles en helpt het begrotingstekort licht te verkleinen. Al gaat het volgens sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte slechts om 0,02 procent van het bbp. De federale begrotingsdoelstelling voor 2014 - inclusief sociale zekerheid - omvgat een tekort van 2,25 procent. (Belga/BO)