Dat schrijven De Morgen en Le Soir.

Door de karaattaks die de regering invoert, moeten diamantairs in de toekomst vennootschapsbelasting betalen op 0,55 procent van hun omzet. Daarmee vermijdt de centrumrechtse coalitie een belasting te heffen op de werkelijke en moeilijk te controleren winst van diamantbedrijven.

Opbrengst lager?

Op de taks kwam meteen kritiek: de oppositie had het over een cadeau voor de diamantsector. Die oppositie krijgt nu bijval van de Raad van State. "Het is voor twijfel vatbaar of de taks kan ontsnappen aan de kwalificatie staatssteunregeling. De stelling dat ze de diamantsector geen economisch voordeel biedt, is niet zonder meer aan te nemen", oordeelt de Raad van State,, volgens de kranten. "Als blijkt dat de opbrengst lager is dan die van het gewone belastingstelsel, dan is de conclusie dat het wel om staatssteun gaat."

Om alle twijfels weg te nemen gaat de regering volgens de Morgen de invoering van de wet afhankelijk maken van de instemming van de Europese Commissie. Een antwoord kan een half jaar tot een jaar op zich laten wachten.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Morgen en Le Soir.Door de karaattaks die de regering invoert, moeten diamantairs in de toekomst vennootschapsbelasting betalen op 0,55 procent van hun omzet. Daarmee vermijdt de centrumrechtse coalitie een belasting te heffen op de werkelijke en moeilijk te controleren winst van diamantbedrijven. Op de taks kwam meteen kritiek: de oppositie had het over een cadeau voor de diamantsector. Die oppositie krijgt nu bijval van de Raad van State. "Het is voor twijfel vatbaar of de taks kan ontsnappen aan de kwalificatie staatssteunregeling. De stelling dat ze de diamantsector geen economisch voordeel biedt, is niet zonder meer aan te nemen", oordeelt de Raad van State,, volgens de kranten. "Als blijkt dat de opbrengst lager is dan die van het gewone belastingstelsel, dan is de conclusie dat het wel om staatssteun gaat." Om alle twijfels weg te nemen gaat de regering volgens de Morgen de invoering van de wet afhankelijk maken van de instemming van de Europese Commissie. Een antwoord kan een half jaar tot een jaar op zich laten wachten. (Belga/RR)