Vorige week onthulde een internationale groep journalisten het bestaan van honderden fiscale akkoorden tussen het Groothertogdom Luxemburg en multinationals en rijke families. Door die tax rulings liepen andere lidstaten miljarden euro's aan belastinginkomsten mis. Juncker, die sinds begin deze maand de Europese Commissie leidt, was in die periode premier van Luxemburg.

Uit het onderzoek van de journalisten bleek dat niet minder dan 343 internationale bedrijven tussen 2002 en 2010 een deal met de Luxemburgse fiscus hadden gesloten om hun belastingen aanzienlijk te verminderen.

Juncker kondigde woensdag aan dat zijn Commissie een voorstel gaat uitwerken om ervoor te zorgen dat de nationale belastingdiensten automatisch informatie kunnen uitwisselen over tax rulings. Daarnaast brak de Commissie woensdag opnieuw een lans voor een Europese harmonisering van de belastbare grondslag voor de vennootschapsbelasting, een drie jaar oud voorstel waarover de lidstaten het maar niet eens raken.

Fiscale harmonisering kan volgens Juncker vele problemen vermijden. Nu vechten lidstaten een fiscale concurrentiestrijd uit die soms leidt tot situaties waarbij de belastingvoet 'niet in overeenstemming is met algemeen geldende ethische en morele standaarden'. Hij beklemtoonde echter dat de Luxemburgse tax rulings tijdens zijn ambtsperiode als premier wel degelijk strookten met de nationale en internationale regels. De Luxemburgse fiscus werkt zeer onafhankelijk, aldus Juncker, maar de Europees Commissaris gaf wel toe 'politiek verantwoordelijk' te zijn.

Politiek verantwoordelijk dan wel, maar "ik ben niet de architect van wat je het Luxemburgse probleem zou kunnen noemen," benadrukte Juncker woensdag tijdens zijn verrassingsoptreden in het kader van de dagelijkse briefing van de Europese Commissie. (Belga/Reuters/BO)

Vorige week onthulde een internationale groep journalisten het bestaan van honderden fiscale akkoorden tussen het Groothertogdom Luxemburg en multinationals en rijke families. Door die tax rulings liepen andere lidstaten miljarden euro's aan belastinginkomsten mis. Juncker, die sinds begin deze maand de Europese Commissie leidt, was in die periode premier van Luxemburg.Uit het onderzoek van de journalisten bleek dat niet minder dan 343 internationale bedrijven tussen 2002 en 2010 een deal met de Luxemburgse fiscus hadden gesloten om hun belastingen aanzienlijk te verminderen.Juncker kondigde woensdag aan dat zijn Commissie een voorstel gaat uitwerken om ervoor te zorgen dat de nationale belastingdiensten automatisch informatie kunnen uitwisselen over tax rulings. Daarnaast brak de Commissie woensdag opnieuw een lans voor een Europese harmonisering van de belastbare grondslag voor de vennootschapsbelasting, een drie jaar oud voorstel waarover de lidstaten het maar niet eens raken. Fiscale harmonisering kan volgens Juncker vele problemen vermijden. Nu vechten lidstaten een fiscale concurrentiestrijd uit die soms leidt tot situaties waarbij de belastingvoet 'niet in overeenstemming is met algemeen geldende ethische en morele standaarden'. Hij beklemtoonde echter dat de Luxemburgse tax rulings tijdens zijn ambtsperiode als premier wel degelijk strookten met de nationale en internationale regels. De Luxemburgse fiscus werkt zeer onafhankelijk, aldus Juncker, maar de Europees Commissaris gaf wel toe 'politiek verantwoordelijk' te zijn. Politiek verantwoordelijk dan wel, maar "ik ben niet de architect van wat je het Luxemburgse probleem zou kunnen noemen," benadrukte Juncker woensdag tijdens zijn verrassingsoptreden in het kader van de dagelijkse briefing van de Europese Commissie. (Belga/Reuters/BO)