Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, laat in een interview met De Duitse krant Süddeutsche Zeitung duidelijk verstaan dat de Commissie gekant is tegen een tolheffing op Duitse wegen voor buitenlands personenwagens.

"We hebben grote twijfels dat de wet discriminatie van buitenlanders voorkomt", aldus Juncker in de Duitse krant. "De Commissie, die waakt over de EU-verdragen, moet nu onderzoeken of er verdragen worden geschonden. Indien nodig bij het Europees Hof van Justitie", verduidelijkt Juncker.

De Duitse Bundesrat had begin mei zijn goedkeuring gegeven voor de wegentol voor personenwagens vanaf 2016. In maart had de Bundestag, de Duitse Kamer, al de weg vrijgemaakt.

De tol voor personenwagens - jaarlijks 130 euro - geldt voor buitenlanders die op de snelweg, de Autobahn, rijden. De Duitsers zelf zullen voor hetzelfde bedrag een korting krijgen op hun verkeersbelasting.

Kort nadat de plannen voor een Duits tolvignet door de Bundesrat goedgekeurd werden, liet de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz optekenen dat Nederland resoluut tegen de Duitse tolheffing gekant is. "Het introduceren van dit tolvignet betekent een nieuwe barrière voor grensoverschrijdend verkeer. De plannen duperen Nederlanders die in Duitsland rijden, terwijl Duitsers zelf worden gecompenseerd via een lagere wegenbelasting", luidde het in mei.

(Reuters/BO)

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, laat in een interview met De Duitse krant Süddeutsche Zeitung duidelijk verstaan dat de Commissie gekant is tegen een tolheffing op Duitse wegen voor buitenlands personenwagens."We hebben grote twijfels dat de wet discriminatie van buitenlanders voorkomt", aldus Juncker in de Duitse krant. "De Commissie, die waakt over de EU-verdragen, moet nu onderzoeken of er verdragen worden geschonden. Indien nodig bij het Europees Hof van Justitie", verduidelijkt Juncker. De Duitse Bundesrat had begin mei zijn goedkeuring gegeven voor de wegentol voor personenwagens vanaf 2016. In maart had de Bundestag, de Duitse Kamer, al de weg vrijgemaakt.De tol voor personenwagens - jaarlijks 130 euro - geldt voor buitenlanders die op de snelweg, de Autobahn, rijden. De Duitsers zelf zullen voor hetzelfde bedrag een korting krijgen op hun verkeersbelasting.Kort nadat de plannen voor een Duits tolvignet door de Bundesrat goedgekeurd werden, liet de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz optekenen dat Nederland resoluut tegen de Duitse tolheffing gekant is. "Het introduceren van dit tolvignet betekent een nieuwe barrière voor grensoverschrijdend verkeer. De plannen duperen Nederlanders die in Duitsland rijden, terwijl Duitsers zelf worden gecompenseerd via een lagere wegenbelasting", luidde het in mei.(Reuters/BO)