België is samen met Duitsland het enige EU-land waarvan de jeugdwerkloosheidsgraad weer op het pre-crisisniveau terugviel. Al ligt die bij onze oosterburen met 7,9 procent nog een stuk lager.

Duitsland komt van een jongerenwerkloosheidsgraad van 10,6 procent in 2008. De Belgische cijfers moeten ook in perspectief worden geplaatst. We doen stukken beter dan de Zuid-Europese landen als Griekenland (52,7%), Spanje (51,1%) of Portugal (36,1%), maar hinken serieus achterop ten opzichte van Oostenrijk (8,6%) en Nederland (9,3%). Bovendien nam de jeugdwerkloosheid bij onze noorderburen de voorbije vier jaar met 3 procentpunt toe.

De grote verschillen in werkloosheid bij -25-jarigen nuanceert de stelling van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) dat er een 'verloren generatie' zit aan te komen. De IAO berekende dat er wereldwijd 75 miljoen jongeren werkloos zijn, of bijna 13 procent. In Europa is er sprake van een drop-out van meer dan 22 procent. Maar er zijn zeer grote verschillen tussen de EU-landen. (A.M.)

België is samen met Duitsland het enige EU-land waarvan de jeugdwerkloosheidsgraad weer op het pre-crisisniveau terugviel. Al ligt die bij onze oosterburen met 7,9 procent nog een stuk lager.Duitsland komt van een jongerenwerkloosheidsgraad van 10,6 procent in 2008. De Belgische cijfers moeten ook in perspectief worden geplaatst. We doen stukken beter dan de Zuid-Europese landen als Griekenland (52,7%), Spanje (51,1%) of Portugal (36,1%), maar hinken serieus achterop ten opzichte van Oostenrijk (8,6%) en Nederland (9,3%). Bovendien nam de jeugdwerkloosheid bij onze noorderburen de voorbije vier jaar met 3 procentpunt toe. De grote verschillen in werkloosheid bij -25-jarigen nuanceert de stelling van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) dat er een 'verloren generatie' zit aan te komen. De IAO berekende dat er wereldwijd 75 miljoen jongeren werkloos zijn, of bijna 13 procent. In Europa is er sprake van een drop-out van meer dan 22 procent. Maar er zijn zeer grote verschillen tussen de EU-landen. (A.M.)