De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zegt vrijdag dat hij zich 'geen illusies' maakt over wat er in 2016 te gebeuren staat. Juncker verwijst daarbij naar de problemen waar de Europese Unie (EU) volgend jaar - net als dit jaar - mee af te rekenen krijgt, zoals onder meer de migratiecrisis en het referendum over een 'Brexit' in het Verenigd Koninkrijk.

"Ik maak me geen illusies", aldus Juncker in een beknopte voorbeschouwing die door enkele journalisten werd opgetekend vooraleer de debatten tijdens de laatste dag van de Europese top in Brussel werden aangevat.

Moeilijkste jaar ooit?

Donderdag liet Juncker nog opmerken dat hij het te vroeg vond om nu al te oordelen of 2015 al dan niet het moeilijkste jaar ooit wordt uit de geschiedenis van de EU.

In de nacht van donderdag op vrijdag bleken de Europese leiders alvast bereid om compromissen te sluiten met de Britse premier David Cameron om het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie te behouden. Ze zijn bovendien overeengekomen om sneller te reageren op de massale toevloed van vluchtelingen die een thuis zoeken op Europese bodem.

Niet optimistisch over spreidingsplan vluchtelingen

Maar vrijdag lijkt Juncker niet echt onder de indruk van de behaalde resultaten uit het overleg tussen de Europese leiders van afgelopen nacht. Rekening houdend met de netelige discussies over hoe de lidstaten de vluchtelingenstroom onderling willen 'verdelen', geeft Juncker vrijdag toe dat hij in dat verband 'niet al te optimistisch' is.

Makkelijk wordt die klus niet, want het spreidingsplan omvat 160.000 asielzoekers die hun weg zoeken binnen de grenzen van de Unie. Tot dusver zijn amper 230 asielzoekers vanuit Griekenland en Italië overgebracht naar andere landen.

Vrijdag onderhandelen de EU-leiders over welke middelen moeten worden aangewend om het terrorisme te bestrijden, en hoe die strijd uiteindelijk wordt gefinancierd. Ook de bankenunie, die moet dienen om Europa beter te bewapenen tegen mogelijke financiële crises, komt op de onderhandelingstafel terecht. (AFP/BO)

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zegt vrijdag dat hij zich 'geen illusies' maakt over wat er in 2016 te gebeuren staat. Juncker verwijst daarbij naar de problemen waar de Europese Unie (EU) volgend jaar - net als dit jaar - mee af te rekenen krijgt, zoals onder meer de migratiecrisis en het referendum over een 'Brexit' in het Verenigd Koninkrijk."Ik maak me geen illusies", aldus Juncker in een beknopte voorbeschouwing die door enkele journalisten werd opgetekend vooraleer de debatten tijdens de laatste dag van de Europese top in Brussel werden aangevat.Donderdag liet Juncker nog opmerken dat hij het te vroeg vond om nu al te oordelen of 2015 al dan niet het moeilijkste jaar ooit wordt uit de geschiedenis van de EU.In de nacht van donderdag op vrijdag bleken de Europese leiders alvast bereid om compromissen te sluiten met de Britse premier David Cameron om het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie te behouden. Ze zijn bovendien overeengekomen om sneller te reageren op de massale toevloed van vluchtelingen die een thuis zoeken op Europese bodem.Maar vrijdag lijkt Juncker niet echt onder de indruk van de behaalde resultaten uit het overleg tussen de Europese leiders van afgelopen nacht. Rekening houdend met de netelige discussies over hoe de lidstaten de vluchtelingenstroom onderling willen 'verdelen', geeft Juncker vrijdag toe dat hij in dat verband 'niet al te optimistisch' is. Makkelijk wordt die klus niet, want het spreidingsplan omvat 160.000 asielzoekers die hun weg zoeken binnen de grenzen van de Unie. Tot dusver zijn amper 230 asielzoekers vanuit Griekenland en Italië overgebracht naar andere landen. Vrijdag onderhandelen de EU-leiders over welke middelen moeten worden aangewend om het terrorisme te bestrijden, en hoe die strijd uiteindelijk wordt gefinancierd. Ook de bankenunie, die moet dienen om Europa beter te bewapenen tegen mogelijke financiële crises, komt op de onderhandelingstafel terecht. (AFP/BO)