Het Japanse handelstekort is vorig jaar opgelopen tot circa 11,5 biljoen yen (82 miljard euro). Dat is bijna twee derde meer dan in 2012 en een nieuw record. De toename is vooral te wijten aan de zwakke yen die de kosten van de invoer van olie en gas de hoogte in joeg.

De import van fossiele brandstoffen is sterk gestegen sinds het land eigen kernreactoren stillegde na de nucleaire ramp in Fukushima als gevolg van de zware aardbeving annex tsunami in maart 2011.

Japan betaalt ook meer voor die import omdat de yen fors verzwakt is als gevolg van het agressieve monetaire beleid van de regering van premier Shinzo Abe. Tussen januari en december vorig jaar verloor de yen meer dan 20 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De Japanse invoer steeg vorig jaar met 15 procent tot 81,3 biljoen yen, het hoogste peil sinds het begin van de statistieken in 1979. De uitvoer nam met 9,5 procent toe tot 69,8 biljoen yen.

Het land registreerde in december voor de achttiende maand op rij al een handelstekort. Economen denken dat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar het Japanse handelstekort weer zal gaan dalen, vanwege een sterkere export naar de Verenigde Staten en Europa en een afzwakkende binnenlandse vraag in verband met een btw-verhoging.

In 2011, na de Fukushima-ramp, kwam er een einde aan drie decennia met handelsoverschotten in Japan. Die waren te danken aan de sterke uitvoersectoren van het land, zoals de auto- en de elektronicasector. (Belga/KVDA)

Het Japanse handelstekort is vorig jaar opgelopen tot circa 11,5 biljoen yen (82 miljard euro). Dat is bijna twee derde meer dan in 2012 en een nieuw record. De toename is vooral te wijten aan de zwakke yen die de kosten van de invoer van olie en gas de hoogte in joeg. De import van fossiele brandstoffen is sterk gestegen sinds het land eigen kernreactoren stillegde na de nucleaire ramp in Fukushima als gevolg van de zware aardbeving annex tsunami in maart 2011. Japan betaalt ook meer voor die import omdat de yen fors verzwakt is als gevolg van het agressieve monetaire beleid van de regering van premier Shinzo Abe. Tussen januari en december vorig jaar verloor de yen meer dan 20 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Japanse invoer steeg vorig jaar met 15 procent tot 81,3 biljoen yen, het hoogste peil sinds het begin van de statistieken in 1979. De uitvoer nam met 9,5 procent toe tot 69,8 biljoen yen. Het land registreerde in december voor de achttiende maand op rij al een handelstekort. Economen denken dat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar het Japanse handelstekort weer zal gaan dalen, vanwege een sterkere export naar de Verenigde Staten en Europa en een afzwakkende binnenlandse vraag in verband met een btw-verhoging. In 2011, na de Fukushima-ramp, kwam er een einde aan drie decennia met handelsoverschotten in Japan. Die waren te danken aan de sterke uitvoersectoren van het land, zoals de auto- en de elektronicasector. (Belga/KVDA)