In haar halfjaarlijkse toespraak voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat maakte Fed-voorzitter Yellen de toehoorders duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank niet meteen van plan is de rente te verhogen.

Yellen maakte dat duidelijk door te benadrukken dat als de Fed niet langer kenbaar maakt 'patient' (geduldig) te zijn bij het handhaven van het nulrentebeleid, er niet automatisch een renteverhoging volgt. Ze stipte daarbij aan dat nadat het woord 'patient' wordt geschrapt, er nog andere fases volgen vooraleer er wordt beslist tot het invoeren van een renteverhoging. De Fed laat zich daarbij niet vastpinnen op een vastgelegd tijdsschema, zo blijkt.

Geen reden tot onmiddellijke renteverhoging dus, want volgens Yellen blijven de inflatie en de loonontwikkeling in de Verenigde Staten achter bij het herstel van de arbeidsmarkt.

Bovendien blijven er ondanks het herstel op de arbeidsmarkt nog te veel Amerikanen werkloos, voegde Yellen eraan toe.

De Amerikaanse economie is kortom nog niet robuust genoeg om een renteverhoging te doorstaan. De economie in de VS mag dan weliswaar behoorlijk aantrekken, voor de Fed-voorzitter gelden er nog andere externe elementen die kunnen wegen op de economische groei.

Yellen verwees in dat verband naar de beperkte groei en de kelderende inflatie in Europa. Buiten Europa kan een tegenvallende economische groei in China eveneens roet in het eten gooien, oordeelt ze. (ANP/BO)

In haar halfjaarlijkse toespraak voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat maakte Fed-voorzitter Yellen de toehoorders duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank niet meteen van plan is de rente te verhogen.Yellen maakte dat duidelijk door te benadrukken dat als de Fed niet langer kenbaar maakt 'patient' (geduldig) te zijn bij het handhaven van het nulrentebeleid, er niet automatisch een renteverhoging volgt. Ze stipte daarbij aan dat nadat het woord 'patient' wordt geschrapt, er nog andere fases volgen vooraleer er wordt beslist tot het invoeren van een renteverhoging. De Fed laat zich daarbij niet vastpinnen op een vastgelegd tijdsschema, zo blijkt.Geen reden tot onmiddellijke renteverhoging dus, want volgens Yellen blijven de inflatie en de loonontwikkeling in de Verenigde Staten achter bij het herstel van de arbeidsmarkt. Bovendien blijven er ondanks het herstel op de arbeidsmarkt nog te veel Amerikanen werkloos, voegde Yellen eraan toe. De Amerikaanse economie is kortom nog niet robuust genoeg om een renteverhoging te doorstaan. De economie in de VS mag dan weliswaar behoorlijk aantrekken, voor de Fed-voorzitter gelden er nog andere externe elementen die kunnen wegen op de economische groei.Yellen verwees in dat verband naar de beperkte groei en de kelderende inflatie in Europa. Buiten Europa kan een tegenvallende economische groei in China eveneens roet in het eten gooien, oordeelt ze. (ANP/BO)