Met Yellen (67) komt er voor het eerst in de honderdjarige geschiedenis van de Fed een vrouw aan het hoofd van die instelling.

Laatste horde

Ondanks Republikeinse tegenkanting, sprak het merendeel van de Senatoren zich tijdens de stemming uit voor de aanduiding van Yellen. Ze haalde het met 56 stemmen tegen 26. Meerdere senatoren waren niet bij de stemming, omdat ze wegens de extreme weersomstandigheden niet tijdig te plaatse konden raken, zo meldt The Wall Street Journal op zijn website.

De stemming in de Senaat was de laatste horde die nog genomen moest worden om de aanduiding van Yellen officieel te maken. Eind november had ook al de bankencommissie van de Senaat haar nominatie goedgekeurd.

Werkloosheid grootste bedreiging

Ze volgt daarmee Ben Bernanke op, die op 31 januari na twee termijnen van vier jaar aftreedt. Yellen, die al sinds 2010 vicevoorzitter is van de Federal Reserve, werd op 9 oktober vorig jaar door president Barack Obama voorgedragen. Dat gebeurde nadat de andere kandidaat, Larry Summers, beslist had om zich terug te trekken.

Yellen behoort als 'duif' niet niet tot de stroming van bestuurders die de bestrijding van inflatie als het hoogste doel ziet van de centrale bank. In de plaats daarvan vindt zij de werkloosheid de grootste bedreiging voor de Amerikaanse economie. Economen verwachten dan ook dat het ultrasoepele monetaire beleid nog een ruime tijd zal voortgezet worden. (Belga/TV)

Met Yellen (67) komt er voor het eerst in de honderdjarige geschiedenis van de Fed een vrouw aan het hoofd van die instelling.Laatste horde Ondanks Republikeinse tegenkanting, sprak het merendeel van de Senatoren zich tijdens de stemming uit voor de aanduiding van Yellen. Ze haalde het met 56 stemmen tegen 26. Meerdere senatoren waren niet bij de stemming, omdat ze wegens de extreme weersomstandigheden niet tijdig te plaatse konden raken, zo meldt The Wall Street Journal op zijn website. De stemming in de Senaat was de laatste horde die nog genomen moest worden om de aanduiding van Yellen officieel te maken. Eind november had ook al de bankencommissie van de Senaat haar nominatie goedgekeurd. Werkloosheid grootste bedreiging Ze volgt daarmee Ben Bernanke op, die op 31 januari na twee termijnen van vier jaar aftreedt. Yellen, die al sinds 2010 vicevoorzitter is van de Federal Reserve, werd op 9 oktober vorig jaar door president Barack Obama voorgedragen. Dat gebeurde nadat de andere kandidaat, Larry Summers, beslist had om zich terug te trekken. Yellen behoort als 'duif' niet niet tot de stroming van bestuurders die de bestrijding van inflatie als het hoogste doel ziet van de centrale bank. In de plaats daarvan vindt zij de werkloosheid de grootste bedreiging voor de Amerikaanse economie. Economen verwachten dan ook dat het ultrasoepele monetaire beleid nog een ruime tijd zal voortgezet worden. (Belga/TV)