Tijdens een economische top in Manila, hoofdstad van de Filipijnen, eerder deze week drong Jack Ma er bij de bedrijfsleiders op aan armere landen te helpen en kleinere bedrijven mee te laten genieten van de wereldhandel.

Om zijn stelling kracht bij te zetten riep Ma op tot niet minder dan een 'Derde Wereldoorlog' om de armoede, de klimaatverandering en alle ziektes wereldwijd uit te roeien. Die Derde Wereldoorlog zou evenwel niet met wapens beslecht moeten worden, blijkt uit de toelichting van Ma.

'Handel is een mensenrecht'

De topman van het grootste e-commercebedrijf van China lichtte op de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)-top in Manila, zijn visie over een nieuw handelsakkoord toe, omschreven als 'e-WTO' of 'WTO 2.0'. Politieke belangen worden in de visie van Ma niet geduld.

Een manier om 'de kleine man' te helpen zou er bijvoorbeeld in bestaan om bedrijven met een jaaromzet die lager ligt dan 1 miljoen euro, niet langer in- of uitvoerrechten op goederen te laten betalen.

"Handel is vrijheid, handel is een mensenrecht," aldus Ma. Volgens de miljardair mag handel niet worden gebruikt als een instrument om andere landen te onderwerpen.

Klimaatverandering

Behalve over de armoede blijkt de tweede rijkste man van China ook bezorgd over de milieuproblematiek. Ma heeft namelijk ingestemd met het voorstel van Bill Gates (Microsoft) om te investeren in schone energietechnologie.

Concreet wil Jack Ma 0,3 procent van de omzet van zijn bedrijf - die in het afgelopen fiscale jaar tot ongeveer 12 miljard dollar reikte - besteden aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Kleine spelers ondersteunen

Ma herhaalde in zijn toelichting in Manila nog dat hij ernaar streeft om kleine bedrijven te ondersteunen via e-commerce. Dat bevordert tegelijk de ambities om zijn persoonlijke bedrijf - Alibaba - buiten China uit te breiden.

"Als de bedrijven het met elkaar eens raken, volgen de regeringen wel", verduidelijkte Ma, die eraan toevoegde dat handelsovereenkomsten die ondertekend worden uit politiek winstbejag op lange termijn schadelijk zijn voor de bedrijfswereld.

Volgens Jack Ma hebben de ontwikkelingslanden sinds de uitdijende globalisering in ieder geval onvoldoende kunnen profiteren van de internationale handel. Terwijl de Wereldhandelsorganisatie de afgelopen 20 jaar de grote bedrijven heeft gesteund, moeten de komende decennia worden aangewend om 'de kleine spelers' te steunen, aldus de miljardair.

"Als we daar niet in slagen, wordt het rampzalig voor iedereen," zei Ma. "De kleine spelers zijn de meest innovatieve bedrijven." (Bloomberg/BO)

Tijdens een economische top in Manila, hoofdstad van de Filipijnen, eerder deze week drong Jack Ma er bij de bedrijfsleiders op aan armere landen te helpen en kleinere bedrijven mee te laten genieten van de wereldhandel. Om zijn stelling kracht bij te zetten riep Ma op tot niet minder dan een 'Derde Wereldoorlog' om de armoede, de klimaatverandering en alle ziektes wereldwijd uit te roeien. Die Derde Wereldoorlog zou evenwel niet met wapens beslecht moeten worden, blijkt uit de toelichting van Ma.De topman van het grootste e-commercebedrijf van China lichtte op de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)-top in Manila, zijn visie over een nieuw handelsakkoord toe, omschreven als 'e-WTO' of 'WTO 2.0'. Politieke belangen worden in de visie van Ma niet geduld.Een manier om 'de kleine man' te helpen zou er bijvoorbeeld in bestaan om bedrijven met een jaaromzet die lager ligt dan 1 miljoen euro, niet langer in- of uitvoerrechten op goederen te laten betalen."Handel is vrijheid, handel is een mensenrecht," aldus Ma. Volgens de miljardair mag handel niet worden gebruikt als een instrument om andere landen te onderwerpen. Behalve over de armoede blijkt de tweede rijkste man van China ook bezorgd over de milieuproblematiek. Ma heeft namelijk ingestemd met het voorstel van Bill Gates (Microsoft) om te investeren in schone energietechnologie. Concreet wil Jack Ma 0,3 procent van de omzet van zijn bedrijf - die in het afgelopen fiscale jaar tot ongeveer 12 miljard dollar reikte - besteden aan de strijd tegen de klimaatverandering. Ma herhaalde in zijn toelichting in Manila nog dat hij ernaar streeft om kleine bedrijven te ondersteunen via e-commerce. Dat bevordert tegelijk de ambities om zijn persoonlijke bedrijf - Alibaba - buiten China uit te breiden. "Als de bedrijven het met elkaar eens raken, volgen de regeringen wel", verduidelijkte Ma, die eraan toevoegde dat handelsovereenkomsten die ondertekend worden uit politiek winstbejag op lange termijn schadelijk zijn voor de bedrijfswereld. Volgens Jack Ma hebben de ontwikkelingslanden sinds de uitdijende globalisering in ieder geval onvoldoende kunnen profiteren van de internationale handel. Terwijl de Wereldhandelsorganisatie de afgelopen 20 jaar de grote bedrijven heeft gesteund, moeten de komende decennia worden aangewend om 'de kleine spelers' te steunen, aldus de miljardair."Als we daar niet in slagen, wordt het rampzalig voor iedereen," zei Ma. "De kleine spelers zijn de meest innovatieve bedrijven." (Bloomberg/BO)