De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft laten doorschemeren dat het land de tekortdoelstelling voor volgend jaar mogelijk bijstelt. Op die manier kunnen Rome en Brussel onderhandelen om een disciplinaire procedure tegen Italië te vermijden.

Italië had namelijk onlangs een begroting voor 2019 ingeleverd die niet voldoet aan de Europese normen voor gezonde overheidsfinanciën. De regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren. De Europese Commissie keurde de conceptbegroting af, een unieke maatregel. Italië toonde zich vervolgens niet bereid tot aanpassingen, waardoor sancties kunnen volgen.

Maar volgens vicepremier Salvini houdt Italië niet noodzakelijk vast aan een begrotingstekort van 2,4 procent, meldt de Italiaanse nieuwszender Adnkronos op zijn website. 'Of het tekort nu 2,2 of 2,6 procent bedraagt, de decimalen zijn niet het probleem, het is een kwestie van ernstig en concreet te zijn', aldus Salvini over de begroting die Italië er bovenop moet helpen.

Het persagentschap Bloomberg meldt intussen dat er maandagavond topoverleg plaatsvindt met onder anderen premier Giuseppe Conte, vicepremiers Luigi Di Maio en Matteo Salvini en minister van Financiën Giovanni Tria.

De Europese beurzen reageerden maandag positief op de signalen uit Italië. De beurs van Milaan ging drie procent hoger. Vooral bankaandelen zijn in trek.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft laten doorschemeren dat het land de tekortdoelstelling voor volgend jaar mogelijk bijstelt. Op die manier kunnen Rome en Brussel onderhandelen om een disciplinaire procedure tegen Italië te vermijden. Italië had namelijk onlangs een begroting voor 2019 ingeleverd die niet voldoet aan de Europese normen voor gezonde overheidsfinanciën. De regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren. De Europese Commissie keurde de conceptbegroting af, een unieke maatregel. Italië toonde zich vervolgens niet bereid tot aanpassingen, waardoor sancties kunnen volgen.Maar volgens vicepremier Salvini houdt Italië niet noodzakelijk vast aan een begrotingstekort van 2,4 procent, meldt de Italiaanse nieuwszender Adnkronos op zijn website. 'Of het tekort nu 2,2 of 2,6 procent bedraagt, de decimalen zijn niet het probleem, het is een kwestie van ernstig en concreet te zijn', aldus Salvini over de begroting die Italië er bovenop moet helpen.Het persagentschap Bloomberg meldt intussen dat er maandagavond topoverleg plaatsvindt met onder anderen premier Giuseppe Conte, vicepremiers Luigi Di Maio en Matteo Salvini en minister van Financiën Giovanni Tria.De Europese beurzen reageerden maandag positief op de signalen uit Italië. De beurs van Milaan ging drie procent hoger. Vooral bankaandelen zijn in trek.