Renzi won op overtuigende wijze de Europese verkiezingen in Italië en werpt zich steeds meer op als de leidende stem van centrumlinks in Europa. In Straatsburg brak de Italiaan een lans voor een Europa dat haar 'ziel' moet terugvinden en opnieuw een dynamiek kan ontwikkelen in een wereld die steeds sneller draait. Zoniet dreigt Europa volgens Renzi 'een klein puntje op Google Maps' te worden. "Als Europa vandaag een selfie zou maken, zou je een vermoeid gezicht zien, in sommige gevallen zelfs het gezicht van iemand die opgeeft. Europa zou eruitzien alsof het zich verveelt", liet de Italiaanse sociaaldemocraat optekenen.

Renzi oogstte met zijn beeldspraak het applaus van zijn partijgenoten, maar vond weinig bijval aan de rechterzijde van het halfrond. Daar waarschuwden ze de Italiaanse premier voor zijn pleidooi voor een meer flexibele omgang met de Europese begrotingsregels als breekijzer om de economie aan te zwengelen.

Met name fractieleider Manfred Weber van de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij zei dat Europa 'dezelfde weg moet blijven bewandelen'. Weber sprak zich uit tegen een verzwakking van het Europese groei- en stabiliteitspact, waarin de begrotingsnormen vervat liggen, en tegen een verhoging van de openbare schulden. Volgens de Duitser zou het onaanvaardbaar zijn dat Europa Italië een versoepelde aanpak toestaat, nadat andere kleinere landen verplicht werden tot zeer pijnlijke budgettaire besparingen.

Renzi haalde woensdag nog een ander heikel Europees punt aan; dat van het lidmaatschap van de Britten binnen de Europese Unie. De Italiaanse premier is van oordeel dat de Europese Unie er alles aan moet doen om het Verenigd Koninkrijk binnen de club te houden.

"Een Europa zonder het Verenigd Koninkrijk zou niet alleen een minder rijk Europa zijn, Europa zou eenvoudigweg minder Europa zijn," aldus Renzi in zijn toespraak.

De Britse regering heeft als traditioneel lastig Europees clublid de Europese Unie al herhaaldelijk aangepord grondige hervormingen door te voeren, en dat meer bepaald om de interne markt beter te laten werken. Bovendien willen de Britten dat Europa zich meer richt op innovatie en de digitale economie om op wereldschaal competitief te blijven.

Eerder deze week had de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, al duidelijk laten verstaan dat hij alle steun verleent om het Verenigd Koninkrijk binnen de EU te houden. (Belga/BBC/BO)

Renzi won op overtuigende wijze de Europese verkiezingen in Italië en werpt zich steeds meer op als de leidende stem van centrumlinks in Europa. In Straatsburg brak de Italiaan een lans voor een Europa dat haar 'ziel' moet terugvinden en opnieuw een dynamiek kan ontwikkelen in een wereld die steeds sneller draait. Zoniet dreigt Europa volgens Renzi 'een klein puntje op Google Maps' te worden. "Als Europa vandaag een selfie zou maken, zou je een vermoeid gezicht zien, in sommige gevallen zelfs het gezicht van iemand die opgeeft. Europa zou eruitzien alsof het zich verveelt", liet de Italiaanse sociaaldemocraat optekenen. Renzi oogstte met zijn beeldspraak het applaus van zijn partijgenoten, maar vond weinig bijval aan de rechterzijde van het halfrond. Daar waarschuwden ze de Italiaanse premier voor zijn pleidooi voor een meer flexibele omgang met de Europese begrotingsregels als breekijzer om de economie aan te zwengelen. Met name fractieleider Manfred Weber van de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij zei dat Europa 'dezelfde weg moet blijven bewandelen'. Weber sprak zich uit tegen een verzwakking van het Europese groei- en stabiliteitspact, waarin de begrotingsnormen vervat liggen, en tegen een verhoging van de openbare schulden. Volgens de Duitser zou het onaanvaardbaar zijn dat Europa Italië een versoepelde aanpak toestaat, nadat andere kleinere landen verplicht werden tot zeer pijnlijke budgettaire besparingen.Renzi haalde woensdag nog een ander heikel Europees punt aan; dat van het lidmaatschap van de Britten binnen de Europese Unie. De Italiaanse premier is van oordeel dat de Europese Unie er alles aan moet doen om het Verenigd Koninkrijk binnen de club te houden. "Een Europa zonder het Verenigd Koninkrijk zou niet alleen een minder rijk Europa zijn, Europa zou eenvoudigweg minder Europa zijn," aldus Renzi in zijn toespraak.De Britse regering heeft als traditioneel lastig Europees clublid de Europese Unie al herhaaldelijk aangepord grondige hervormingen door te voeren, en dat meer bepaald om de interne markt beter te laten werken. Bovendien willen de Britten dat Europa zich meer richt op innovatie en de digitale economie om op wereldschaal competitief te blijven. Eerder deze week had de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, al duidelijk laten verstaan dat hij alle steun verleent om het Verenigd Koninkrijk binnen de EU te houden. (Belga/BBC/BO)