‘In België ontvangen 8,4 miljoen mensen een uitkering’

© belga
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Dat zegt Roland Duchâtelet in Z-Talk Goossens, waarin hij over het basisinkomen debatteert met professor Koen Schoors van de Universiteit Gent.

Roland Duchâtelet maakte het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen bekend in ons land in de tweede helft van de jaren 90, toen hij z’n politieke partij Vivant daarrond opbouwde. Vivant sloot na enkele jaren een kartel met Open VLD en ging uiteindelijk op in de liberale partij. Intussen heeft Duchâtelet zich uit de politiek teruggetrokken omdat politici alleen maar bezig zijn met de volgende verkiezingen en geen moedige beslissingen durven nemen, zo vertelt hij. Maar als het debat over het basisinkomen weer oplaait – zo organiseert Zwitserland volgend jaar een referendum over de kwestie – geeft hij graag zijn visie.

“Op dit ogenblik krijgen zo’n 4 miljoen mensen een of andere vorm van pensioen. Daarnaast is er ook een uitgebreide groep die kinderbijslag ontvangt. Alles samen keert de overheid voor 75 miljard aan uitkeringen uit. We kunnen dat geld allemaal inzetten om aan iedereen een basisinkomen te geven”, bepleit Roland Duchâtelet.

Het grootste probleem met het basisinkomen is volgens zowel Roland Duchâtelet als Koen Schoors dat iedereen vindt dat je moet werken voor je inkomen. In de toekomst, waarin steeds minder mensen zullen nodig zijn om de economie draaiende te houden, zal volledige tewerkstelling echter utopisch worden. “Onze kinderen hebben veel minder sterk de overtuiging dat je moet werken om geld te hebben, want ze hebben alles van hun ouders gekregen,” besluit Duchâtelet.

Het volledige gesprek met Duchâtelet en Schoors kunt u zaterdag bekijken op Kanaal z vanaf 11 uur of nu al hieronder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content