Met name Hongarije, Slovakije, Tsjechië en Italië hebben te lijden van het sluiten van de gaskraan. Hun economieën krijgen dan een klap van maximaal 5,5 tot 6,5 procent. Duitsland, dat ook erg afhankelijk is van Russisch gas, zou te maken krijgen met een economische krimp van net geen 3 procent.

Door gasvoorraden te delen en zich tot de wereldwijde markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te wenden, kan de impact van een harde knip in de toevoer van Russisch gas worden beperkt. In dat scenario komt gas terecht waar dit het hardst nodig is en worden de lasten in de vorm van minder beschikbare energie gedeeld door de EU-lidstaten.

Als de EU-landen dat doen, krimpt de Hongaarse economie nog maar maximaal zo'n 3,5 procent en de Italiaanse iets meer dan 1 procent. Roemenië zou in plaats van een economische krimp zelfs groei meemaken. Andere landen, waaronder ook België, gaan er bij het delen van de voorraden dan weer op achteruit.

Het IMF waarschuwt dat er veel onzekerheden zijn. De werkelijke situatie kan dan ook nog aanzienlijk afwijken van de berekeningen.

Met name Hongarije, Slovakije, Tsjechië en Italië hebben te lijden van het sluiten van de gaskraan. Hun economieën krijgen dan een klap van maximaal 5,5 tot 6,5 procent. Duitsland, dat ook erg afhankelijk is van Russisch gas, zou te maken krijgen met een economische krimp van net geen 3 procent. Door gasvoorraden te delen en zich tot de wereldwijde markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te wenden, kan de impact van een harde knip in de toevoer van Russisch gas worden beperkt. In dat scenario komt gas terecht waar dit het hardst nodig is en worden de lasten in de vorm van minder beschikbare energie gedeeld door de EU-lidstaten. Als de EU-landen dat doen, krimpt de Hongaarse economie nog maar maximaal zo'n 3,5 procent en de Italiaanse iets meer dan 1 procent. Roemenië zou in plaats van een economische krimp zelfs groei meemaken. Andere landen, waaronder ook België, gaan er bij het delen van de voorraden dan weer op achteruit. Het IMF waarschuwt dat er veel onzekerheden zijn. De werkelijke situatie kan dan ook nog aanzienlijk afwijken van de berekeningen.