Hoewel de vooruitzichten voor de op één na grootste economie ter wereld bemoedigend blijven op korte termijn, ondersteund door "accommoderend macro-economisch beleid", toont het IMF zich ongerust over de toenemende financiële kwetsbaarheid van het land.

Overschakeling

Peking poogt zijn economisch model te heroriënteren richting consumptie en diensten, ten nadele van de zware industrie en export met lage toegevoegde waarde, zijn traditionele groeimotoren.

Maar "die transitie zal complex, moeilijk en potentieel chaotisch blijven", aldus het IMF in een jaarlijks rapport. Het instituut uit Washington is vooral ongerust over de forse toename van de schulden van bedrijven. Met uitzondering van de financiële sector waren die in 2015 goed voor 120 procent van het Chinese bruto binnenlands product (bbp). Maar tegen 2019 zouden ze kunnen toenemen tot bijna 140 procent van het bbp, verwacht het IMF.

Met de forse vertraging van de activiteit betreft 5,5 procent van het totaal nu slechte leningen. Dat kan stijgen naar 15,5 procent, en in dat geval zou het potentieel verlies kunnen uitkomen op "ongeveer 7 procent van het bbp", aldus het IMF.

De economische groei in China is vorig jaar teruggevallen tot 6,9 procent, het laagste niveau in een kwarteeuw. (Belga/NS)

Hoewel de vooruitzichten voor de op één na grootste economie ter wereld bemoedigend blijven op korte termijn, ondersteund door "accommoderend macro-economisch beleid", toont het IMF zich ongerust over de toenemende financiële kwetsbaarheid van het land. Peking poogt zijn economisch model te heroriënteren richting consumptie en diensten, ten nadele van de zware industrie en export met lage toegevoegde waarde, zijn traditionele groeimotoren.Maar "die transitie zal complex, moeilijk en potentieel chaotisch blijven", aldus het IMF in een jaarlijks rapport. Het instituut uit Washington is vooral ongerust over de forse toename van de schulden van bedrijven. Met uitzondering van de financiële sector waren die in 2015 goed voor 120 procent van het Chinese bruto binnenlands product (bbp). Maar tegen 2019 zouden ze kunnen toenemen tot bijna 140 procent van het bbp, verwacht het IMF. Met de forse vertraging van de activiteit betreft 5,5 procent van het totaal nu slechte leningen. Dat kan stijgen naar 15,5 procent, en in dat geval zou het potentieel verlies kunnen uitkomen op "ongeveer 7 procent van het bbp", aldus het IMF. De economische groei in China is vorig jaar teruggevallen tot 6,9 procent, het laagste niveau in een kwarteeuw. (Belga/NS)