Er rijzen problemen bij het reddingsplan voor Griekenland. En ditmaal komen de onheilspellende geruchten niet uit Griekse regeringskringen, maar uit de coulissen van het IMF, een van de schuldeisers annex geldschieters van Griekenland.

Volgens The Financial Times heeft het Internationaal Monetair Fonds woensdag bepaald dat ze het derde hulppakket voor Griekenland niet kan finanicieren en wel om twee redenen: enerzijds torst het noodlijdende euroland een astronomische schuldenlast, en anderzijds heeft de Griekse overheid in het verleden te weinig inspanningen getoond om grondig werk te maken van doortastende hervormingen.

Christine Lagarde, topvrouw van het IMF, heeft overigens op haar beurt al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat een reddingsplan zonder schuldherschikking niet lukt. Dat wordt nu bevestigd in gelekte nota's waarover The Financial Times bericht. De houding van Lagarde botst met die van Duitsland, de grootste economische macht in de eurozone, waarvan de minister van Financiën Wolfgang Schäuble niet wil dat de Griekse schuld op de een of andere manier wordt afgeroomd.

Terwijl het IMF zal blijven deelnemen aan de onderhandelingen die momenteel in Athene plaatsvinden, zal het volgens de Britse krant nog maanden duren vooraleer de kredietverstrekker instemt met een nieuw hulpprogramma.

Bepaalde statuten van het IMF bepalen namelijk dat er geen leningen worden toegekend aan landen die het vermogen ontberen om hervormingen door te voeren, of hun schulden niet onder controle kunnen houden.

Dat is een probleem voor Griekenland, dat in acute geldnood verkeert, en in augustus een beroep wil doen op een deel van de noodlening van de trojka.

Griekenland torst een schuldenlast van 323 miljard euro, wat overeenstemt met 175 procent van het Griekse bbp.

(BO)

Er rijzen problemen bij het reddingsplan voor Griekenland. En ditmaal komen de onheilspellende geruchten niet uit Griekse regeringskringen, maar uit de coulissen van het IMF, een van de schuldeisers annex geldschieters van Griekenland.Volgens The Financial Times heeft het Internationaal Monetair Fonds woensdag bepaald dat ze het derde hulppakket voor Griekenland niet kan finanicieren en wel om twee redenen: enerzijds torst het noodlijdende euroland een astronomische schuldenlast, en anderzijds heeft de Griekse overheid in het verleden te weinig inspanningen getoond om grondig werk te maken van doortastende hervormingen.Christine Lagarde, topvrouw van het IMF, heeft overigens op haar beurt al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat een reddingsplan zonder schuldherschikking niet lukt. Dat wordt nu bevestigd in gelekte nota's waarover The Financial Times bericht. De houding van Lagarde botst met die van Duitsland, de grootste economische macht in de eurozone, waarvan de minister van Financiën Wolfgang Schäuble niet wil dat de Griekse schuld op de een of andere manier wordt afgeroomd.Terwijl het IMF zal blijven deelnemen aan de onderhandelingen die momenteel in Athene plaatsvinden, zal het volgens de Britse krant nog maanden duren vooraleer de kredietverstrekker instemt met een nieuw hulpprogramma. Bepaalde statuten van het IMF bepalen namelijk dat er geen leningen worden toegekend aan landen die het vermogen ontberen om hervormingen door te voeren, of hun schulden niet onder controle kunnen houden. Dat is een probleem voor Griekenland, dat in acute geldnood verkeert, en in augustus een beroep wil doen op een deel van de noodlening van de trojka.Griekenland torst een schuldenlast van 323 miljard euro, wat overeenstemt met 175 procent van het Griekse bbp.(BO)