Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil uiterlijk op 30 juni een opvolger voor de opgestapte Dominique Strauss-Kahn aanduiden. Vanaf maandag aanvaardt het IMF kandidaatstellingen voor de positie van directeur-generaal.

De verkiezingen moeten transparant verlopen en op een open manier, op grond van verdienste, zegt het IMF in een mededeling.

Een van de namen die steeds nadrukkelijker circuleren, is die van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde. In een gesprek dat zondag in het Duitse blad Bild verschijnt, zegt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dat hij Lagarde zou steunen.

"Als Christine Lagarde beslist dat ze kandidaat is, heeft Europa de beste kansen om deze post opnieuw in te vullen. Maar het komt er nu op aan dat Europa hierover met één stem spreekt", zei Schäuble volgens een mededeling die zaterdag verspreid werd. "Lagarde is als persoon perfect geschikt voor deze post. Ze wordt in de hele financiële wereld gerespecteerd en gewaardeerd".

Opkomende machten

Traditioneel wordt het IMF geleid door een Europeaan en de Wereldbank door een Amerikaan. De opkomende economieën willen echter meer in de pap te brokken hebben en zouden die traditie graag doorbreken.

Volgens analisten is het echter twijfelachtig dat het Westen te veel controle zal afstaan, zeker vanwege de voortdurende bezorgdheid over de solvabiliteit van enkele eurolanden. (Belga/KVDA)

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil uiterlijk op 30 juni een opvolger voor de opgestapte Dominique Strauss-Kahn aanduiden. Vanaf maandag aanvaardt het IMF kandidaatstellingen voor de positie van directeur-generaal. De verkiezingen moeten transparant verlopen en op een open manier, op grond van verdienste, zegt het IMF in een mededeling. Een van de namen die steeds nadrukkelijker circuleren, is die van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde. In een gesprek dat zondag in het Duitse blad Bild verschijnt, zegt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dat hij Lagarde zou steunen. "Als Christine Lagarde beslist dat ze kandidaat is, heeft Europa de beste kansen om deze post opnieuw in te vullen. Maar het komt er nu op aan dat Europa hierover met één stem spreekt", zei Schäuble volgens een mededeling die zaterdag verspreid werd. "Lagarde is als persoon perfect geschikt voor deze post. Ze wordt in de hele financiële wereld gerespecteerd en gewaardeerd". Opkomende machten Traditioneel wordt het IMF geleid door een Europeaan en de Wereldbank door een Amerikaan. De opkomende economieën willen echter meer in de pap te brokken hebben en zouden die traditie graag doorbreken. Volgens analisten is het echter twijfelachtig dat het Westen te veel controle zal afstaan, zeker vanwege de voortdurende bezorgdheid over de solvabiliteit van enkele eurolanden. (Belga/KVDA)