Het IMF verwacht dat de groei van de wereldwijde economie in 2017 en 2018 aantrekt ten opzichte van 2016. Die prognose is echter sterk afhankelijk van het beleid dat landen voeren, aldus het fonds.

Het IMF vraagt zich bijvoorbeeld af of het economische beleid in de VS zich volgens de verwachtingen ontwikkelt, de Chinese economie geen harde landing maakt en er geen grote schokken op het gebied van de handel ontstaan door de brexit-onderhandelingen.

Veel open vragen, maar 'de internationale economie staat er beter voor', aldus IMF-topvrouw Christine Lagarde in een toelichting. Volgens Lagarde is het een misvatting dat de wereldeconomie weldra vanzelf weer in blakende gezondheid zal verkeren. "Beleidskeuzes hebben niet vaak zóveel uitgemaakt voor wat er verder gebeurt", zegt ze. Beleidsmakers hebben de sleutel tot een 'sterkere, meer weerbare en eerlijkere' internationale economie in handen, stelt het IMF. Daarbij hamert het fonds onder meer op het belang van onderwijs en bijscholing, zodat minder geschoolde werknemers ook de vruchten van innovaties en globalisering kunnen plukken.

Zorgen over de nadelige bijwerkingen van internationale handel kunnen protectionisme in de hand werken. Dat zou een rem zetten op de groei, terwijl mensen die werkelijk last hebben van globalisering er niet door worden geholpen, waarschuwt het IMF.

Eind deze week komen de financiële leiders van de G20 bijeen in het Duitse Baden-Baden.

Het IMF verwacht dat de groei van de wereldwijde economie in 2017 en 2018 aantrekt ten opzichte van 2016. Die prognose is echter sterk afhankelijk van het beleid dat landen voeren, aldus het fonds. Het IMF vraagt zich bijvoorbeeld af of het economische beleid in de VS zich volgens de verwachtingen ontwikkelt, de Chinese economie geen harde landing maakt en er geen grote schokken op het gebied van de handel ontstaan door de brexit-onderhandelingen. Veel open vragen, maar 'de internationale economie staat er beter voor', aldus IMF-topvrouw Christine Lagarde in een toelichting. Volgens Lagarde is het een misvatting dat de wereldeconomie weldra vanzelf weer in blakende gezondheid zal verkeren. "Beleidskeuzes hebben niet vaak zóveel uitgemaakt voor wat er verder gebeurt", zegt ze. Beleidsmakers hebben de sleutel tot een 'sterkere, meer weerbare en eerlijkere' internationale economie in handen, stelt het IMF. Daarbij hamert het fonds onder meer op het belang van onderwijs en bijscholing, zodat minder geschoolde werknemers ook de vruchten van innovaties en globalisering kunnen plukken. Zorgen over de nadelige bijwerkingen van internationale handel kunnen protectionisme in de hand werken. Dat zou een rem zetten op de groei, terwijl mensen die werkelijk last hebben van globalisering er niet door worden geholpen, waarschuwt het IMF.Eind deze week komen de financiële leiders van de G20 bijeen in het Duitse Baden-Baden.