Er zullen dit jaar wereldwijd zes miljoen mensen meer dan vorig jaar werkloos zijn en het ziet er niet naar uit dat de situatie snel zal verbeteren, zo waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een nieuw rapport. Als een van de voornaamste oorzaken wijst de organisatie op de bezuinigingsmaatregelen in geavanceerde economieën. "Ons provisoir cijfer is dat de werkloosheid in 2011 196 miljoen bedroeg. In 2012 wordt dat 202 miljoen en in 2013 207 miljoen", zei de directeur van het sociaal studiecentrum van de ILO, Raymond Torres, op een persconferentie.

Volgens de organisatie is het bovendien weinig waarschijnlijk dat de wereldwijde economie de komende twee jaar voldoende vooruitgaat om het gebrek aan werk op te vangen.

"Zorgwekkend" Vooral in Europa is de tendens zorgwekkend, aldus de ILO. De werkloosheid is er sinds 2010 in twee op de drie landen gestegen. Maar ook in andere economieën, zoals Japan en de VS, is de arbeidsmarkt op een "dood punt" beland. Elders zijn de jobaanbiedingen niet opgewassen tegen de groeiende noden van een steeds groeiende en gekwalificeerde bevolking, zoals bijvoorbeeld in China. Ook in Afrika en de Arabische wereld blijft het gebrek aan jobs kritiek.

Volgens het rapport vertaalt de versombering van de vooruitzichten op de arbeidsmarkt zich in een verhoogd risico op sociale problemen, vooral in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en het zuiden van het Afrikaanse continent.

Bezuinigingen

Dat de toestand op de arbeidsmarkt zo slecht is, is volgens de ILO te wijten aan het feit dat kmo's in geavanceerde economieën moeilijk toegang hebben tot krediet. Tweede oorzaak zijn de bezuinigingsmaatregelen die de "financiële markten moeten kalmeren". Volgens Torres hebben de besparingen een contraproductief effect gehad op de arbeidsmarkt.

Het ILO moedigt regeringen dan ook aan strategieën te lanceren om de binnenlandse vraag te doen aantrekken. Wat betreft de Europese Unie zegt Torres dat die er goed aan doet opnieuw na te denken over de rol van de Europese Centrale Bank. (Belga/KVDA)

Er zullen dit jaar wereldwijd zes miljoen mensen meer dan vorig jaar werkloos zijn en het ziet er niet naar uit dat de situatie snel zal verbeteren, zo waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een nieuw rapport. Als een van de voornaamste oorzaken wijst de organisatie op de bezuinigingsmaatregelen in geavanceerde economieën. "Ons provisoir cijfer is dat de werkloosheid in 2011 196 miljoen bedroeg. In 2012 wordt dat 202 miljoen en in 2013 207 miljoen", zei de directeur van het sociaal studiecentrum van de ILO, Raymond Torres, op een persconferentie. Volgens de organisatie is het bovendien weinig waarschijnlijk dat de wereldwijde economie de komende twee jaar voldoende vooruitgaat om het gebrek aan werk op te vangen. "Zorgwekkend" Vooral in Europa is de tendens zorgwekkend, aldus de ILO. De werkloosheid is er sinds 2010 in twee op de drie landen gestegen. Maar ook in andere economieën, zoals Japan en de VS, is de arbeidsmarkt op een "dood punt" beland. Elders zijn de jobaanbiedingen niet opgewassen tegen de groeiende noden van een steeds groeiende en gekwalificeerde bevolking, zoals bijvoorbeeld in China. Ook in Afrika en de Arabische wereld blijft het gebrek aan jobs kritiek. Volgens het rapport vertaalt de versombering van de vooruitzichten op de arbeidsmarkt zich in een verhoogd risico op sociale problemen, vooral in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en het zuiden van het Afrikaanse continent. Bezuinigingen Dat de toestand op de arbeidsmarkt zo slecht is, is volgens de ILO te wijten aan het feit dat kmo's in geavanceerde economieën moeilijk toegang hebben tot krediet. Tweede oorzaak zijn de bezuinigingsmaatregelen die de "financiële markten moeten kalmeren". Volgens Torres hebben de besparingen een contraproductief effect gehad op de arbeidsmarkt. Het ILO moedigt regeringen dan ook aan strategieën te lanceren om de binnenlandse vraag te doen aantrekken. Wat betreft de Europese Unie zegt Torres dat die er goed aan doet opnieuw na te denken over de rol van de Europese Centrale Bank. (Belga/KVDA)