‘Ik vrees dat we mogelijk weer in de jaren ’30 terecht komen’

© Jonas Hamers/IG
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Dat zegt professor emeritus Internationale Economie Theo Peeters in Z-Talk Goossens. Theo Peeters was als expert betrokken bij de vorming van de Europese Monetaire Unie, was voorzitter van het directiecomité bij de bank BBL, was gedelegeerd bestuurder van KBC Verzekeringen, was vicevoorzitter van de Hoge Raad van Financiën en voorzitter van de Studiecommissie voor de Vergrijzing. Ook bedacht hij de term consumptiefederalisme en is hij van mening dat België gedurende de staatshervormingen langzaam is gedesintegreerd.

Over de jongste ontwikkelingen in de wereld is hij als macro-econoom zeer ongerust. De Brexit zal voor nieuwe handelsrelaties zorgen met Europa en Donald Trump is in de Verenigde Staten van plan om zijn markt meer af te schermen. /Para

Para”Ik vrees dat het risico bestaat dat we terug in een situatie van de jaren ’30 terecht komen. In die periode na de grote groei in de jaren ’20 en de daarop volgende financiële crisis was het ieder voor zich. Ieder land plooide zich terug op zichzelf en het resultaat was een welvaartsverlies van 20 procent,” zegt Peeters. “Als slechts een land zich nu gaat afschermen, zal dat niet zo’n probleem zijn, maar als we nu allen tegen elkaar gaan strijden, komen we wel in de problemen. Als we onze import gaan beperkten – op bijvoorbeeld Chinese producten – dan zal China ook onze producten tegenhouden.”

Het interview met Theo Peeters is te zien op Kanaal Z vanaf zaterdagochtend 11 uur, of hier via deze link:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content