De Ierse regering plant de komende weken een referendum over het Europese begrotingspact. Dat kondigde premier Enda Kenny dinsdag aan in het Ierse parlement.

Hoewel Ierland zich eerder al in het zog van 23 andere EU-landen akkoord verklaarde met het nieuwe strikte begrotingspact voor de eurozone, polste de Ierse premier bij zijn raadgevers of een referendum al dan niet wenselijk zou zijn. Kenny kreeg naar eigen zeggen positief advies voor het houden van een volksraadpleging van zijn minister van Justitie, Maire Whelan.

Neen tegen Europa?

Volgens de premier krijgt de Ierse bevolking via een referendum de mogelijkheid om haar engagement als lid van de eurozone te bevestigen. De Ierse regering houdt een referendum telkens een Europees Verdrag de bestaande grondwet wijzigt. Bij vorige volksraadplegingen in 2001 en 2008 stemde een meerderheid van de Ieren telkens tegen Europa.

Test

Het Iers referendum wordt in ieder geval een test voor het strikt begrotingspact dat Europa door voornamelijk Duitsland opgelegd krijgt. Dat de Ierse liefde voor de Europese Unie bekoeld is, lijdt geen twijfel na de desastreuze gevolgen van de financiële crisis die het land te verwerken kreeg. Net als Griekenland zag de Ierse regering zich namelijk verplicht ingrijpende besparingsmaatregelen door te voeren in ruil voor een financiële Europese injectie.

Riskant

Een negatief oordeel van de Ierse bevolking over het Europese begrotingspact zou de vooruitzichten op een langetermijnfinanciering van het land in ieder geval geen goed doen. Bovendien rijst in dat geval de vraag of de Ieren hun verplichtingen tegenover de Europese eenheidsmunt nog willen nakomen.

Waarnemers staan sceptisch tegenover het Iers referendum, dat bij een nee-stem overigens te licht zal wegen om de geplande strikte begrotingsdiscipline in het gedrang te brengen. Het nieuwe begrotingspact wordt immers doorgevoerd van zodra 12 landen het hebben goedgekeurd. De Ierse regering kan dus beter hopen op een ja-stem bij een referendum, want in geval van een 'no' wordt de positie van Ierland als lid van de eurozone onhoudbaar, viel vorige maand al op te tekenen in regeringskringen.(Reuters/BO)

De Ierse regering plant de komende weken een referendum over het Europese begrotingspact. Dat kondigde premier Enda Kenny dinsdag aan in het Ierse parlement. Hoewel Ierland zich eerder al in het zog van 23 andere EU-landen akkoord verklaarde met het nieuwe strikte begrotingspact voor de eurozone, polste de Ierse premier bij zijn raadgevers of een referendum al dan niet wenselijk zou zijn. Kenny kreeg naar eigen zeggen positief advies voor het houden van een volksraadpleging van zijn minister van Justitie, Maire Whelan. Neen tegen Europa?Volgens de premier krijgt de Ierse bevolking via een referendum de mogelijkheid om haar engagement als lid van de eurozone te bevestigen. De Ierse regering houdt een referendum telkens een Europees Verdrag de bestaande grondwet wijzigt. Bij vorige volksraadplegingen in 2001 en 2008 stemde een meerderheid van de Ieren telkens tegen Europa. TestHet Iers referendum wordt in ieder geval een test voor het strikt begrotingspact dat Europa door voornamelijk Duitsland opgelegd krijgt. Dat de Ierse liefde voor de Europese Unie bekoeld is, lijdt geen twijfel na de desastreuze gevolgen van de financiële crisis die het land te verwerken kreeg. Net als Griekenland zag de Ierse regering zich namelijk verplicht ingrijpende besparingsmaatregelen door te voeren in ruil voor een financiële Europese injectie.RiskantEen negatief oordeel van de Ierse bevolking over het Europese begrotingspact zou de vooruitzichten op een langetermijnfinanciering van het land in ieder geval geen goed doen. Bovendien rijst in dat geval de vraag of de Ieren hun verplichtingen tegenover de Europese eenheidsmunt nog willen nakomen. Waarnemers staan sceptisch tegenover het Iers referendum, dat bij een nee-stem overigens te licht zal wegen om de geplande strikte begrotingsdiscipline in het gedrang te brengen. Het nieuwe begrotingspact wordt immers doorgevoerd van zodra 12 landen het hebben goedgekeurd. De Ierse regering kan dus beter hopen op een ja-stem bij een referendum, want in geval van een 'no' wordt de positie van Ierland als lid van de eurozone onhoudbaar, viel vorige maand al op te tekenen in regeringskringen.(Reuters/BO)