Het eigenlijke kort geding wordt gestart door huisartsen Piet De Baets en Rufy Baecke, maar wordt gesteund door andere artsen en huisartsenkringen. Ook het bestuur van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen steunt de actie, luidt het.

Administratieve rompslomp

Volgens de huisartsen hebben het verplichte digitale systeem en de bijhorende administratieve rompslomp een voelbare weerslag op het functioneren als arts en de service naar de patiënten. Heel wat artsen zullen het beroep vroegtijdig verlaten, waarschuwen ze.

"We willen daarom ook de uiteindelijke vernietiging van zowel de wet bij het Grondwettelijk Hof en het koninklijk besluit zelf bij de Raad van State", aldus nog de huisartsen, die twee afzonderlijke procedures plannen. Ze vragen hun collega's om financiële steun.

Sinds 1 oktober zijn artsen verplicht om 1,9 miljoen mensen bij een consultatie alleen het remgeld aan te rekenen. Het gaat om mensen die van de gezondheidszorg meer terugkrijgen dan anderen, zoals mensen met een bepaalde uitkering, weduwen of mensen met een handicap.

Veel huisartsen kanten zich echter tegen die derdebetalersregeling, omdat ze als beoefenaars van een vrij beroep niet kunnen leven met een dictaat vanuit de Wetstraat. De Block toont geen begrip voor die houding. "Ik heb veel respect voor de therapeutische vrijheid, maar het is niet aan hen om te oordelen wie in financiële moeilijkheden zit", reageerde zij vorige maand nog. (Belga/NS)

Het eigenlijke kort geding wordt gestart door huisartsen Piet De Baets en Rufy Baecke, maar wordt gesteund door andere artsen en huisartsenkringen. Ook het bestuur van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen steunt de actie, luidt het. Volgens de huisartsen hebben het verplichte digitale systeem en de bijhorende administratieve rompslomp een voelbare weerslag op het functioneren als arts en de service naar de patiënten. Heel wat artsen zullen het beroep vroegtijdig verlaten, waarschuwen ze. "We willen daarom ook de uiteindelijke vernietiging van zowel de wet bij het Grondwettelijk Hof en het koninklijk besluit zelf bij de Raad van State", aldus nog de huisartsen, die twee afzonderlijke procedures plannen. Ze vragen hun collega's om financiële steun.Sinds 1 oktober zijn artsen verplicht om 1,9 miljoen mensen bij een consultatie alleen het remgeld aan te rekenen. Het gaat om mensen die van de gezondheidszorg meer terugkrijgen dan anderen, zoals mensen met een bepaalde uitkering, weduwen of mensen met een handicap.Veel huisartsen kanten zich echter tegen die derdebetalersregeling, omdat ze als beoefenaars van een vrij beroep niet kunnen leven met een dictaat vanuit de Wetstraat. De Block toont geen begrip voor die houding. "Ik heb veel respect voor de therapeutische vrijheid, maar het is niet aan hen om te oordelen wie in financiële moeilijkheden zit", reageerde zij vorige maand nog. (Belga/NS)