In de nacht van dinsdag op woensdag werden in het parlement wijzigingen voorgesteld om de wet over de centrale bank aan te paassen. Het was daarbij de bedoeling de onderhandelingen met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te deblokkeren. Die onderhandelingen liepen vast doordat de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank volgens de EU en het IMF niet kon worden gegarandeerd.

De aanpassing van de wet houdt volgens het ministerie van Economie onder meer in dat de vertegenwoordiger van de regering niet langer zal deelnemen aan de vergaderingen van de monetaire raad van de centrale bank.

Hongarije vroeg eind 2011 een lening van 15 tot 20 miljard euro aan het IMF en de EU, maar die wilden daar niet op ingaan zolang de wet over de centrale bank ongewijzigd bleef.

Maandag vond op de zetel van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt al een technische vergadering plaats over de geplande aanpassingen aan de wetgeving. Daarbij waren vertegenwoordigers van de Hongaarse regering, de Hongaarse centrale bank, het IMF, de ECB en de Europese Commissie. (Belga/BO)

In de nacht van dinsdag op woensdag werden in het parlement wijzigingen voorgesteld om de wet over de centrale bank aan te paassen. Het was daarbij de bedoeling de onderhandelingen met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te deblokkeren. Die onderhandelingen liepen vast doordat de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank volgens de EU en het IMF niet kon worden gegarandeerd.De aanpassing van de wet houdt volgens het ministerie van Economie onder meer in dat de vertegenwoordiger van de regering niet langer zal deelnemen aan de vergaderingen van de monetaire raad van de centrale bank. Hongarije vroeg eind 2011 een lening van 15 tot 20 miljard euro aan het IMF en de EU, maar die wilden daar niet op ingaan zolang de wet over de centrale bank ongewijzigd bleef. Maandag vond op de zetel van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt al een technische vergadering plaats over de geplande aanpassingen aan de wetgeving. Daarbij waren vertegenwoordigers van de Hongaarse regering, de Hongaarse centrale bank, het IMF, de ECB en de Europese Commissie. (Belga/BO)