Wolfgang Riepl

Het Zweedse voorbeeld

Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Met 120.000 waren ze. Allemaal betoogden ze tegen de sociale afbraak die de regering-Michel volgens hen pleegt. Daarmee lijkt het erop dat de nieuwe federale regering er voorlopig niet in slaagt de bevolking mee te krijgen.

Jammer, want België is een land dat zijn burgers rot verwent, maar in bijna alle internationale lijstjes ondermaats scoort. Deze al bij al lichte besparingen zijn slechts een begin van wat dit land te wachten staat.

Toegegeven, op een moment dat bekend wordt dat diverse van ‘s lands grootste fortuinen fiscale constructies in Luxemburg opzetten, is het moeilijk te argumenteren dat iedereen de buik-riem moet aanhalen. Toch kunnen de critici niet naast de werkelijkheid kijken. Het land van de zelfverklaarde harde werkers zit in aantal jaarlijkse werkuren onder het OESO-gemiddelde. Idem dito voor de werkgelegenheidsgraad van 67 procent, maar dan in de Europese Unie.

België is een land dat zijn burgers rot verwent, maar in bijna alle internationale lijstjes ondermaats scoort.

Nochtans is werken gezond. Dat bewijzen de Zweden, die gemiddeld acht jaar langer werken dan de Belgen, maar ook twee jaar langer leven.

“Zweden is efficiënter”, waarschuwen in dit blad ook twee Vlaamse topmanagers bij de autoproducent Volvo in Göteborg. Zweden scoort in alles beter dan België. En toch hebben de Vlaamse topmanagers helemaal niet de indruk dat de Zweden keihard tekeergaan op de werkvloer. Integendeel, de werksfeer is er relax. “Soms zelfs te relax.”

Het is de solidariteit die het hem doet. Maar dan wel een heel andere dan die waar de Belgische betogers voor opkomen. Zweden heeft een uitstekend sociaal vangnet, maar iedereen krijgt ook een grote dosis eigen verantwoordelijkheid ingepompt. Bij Volvo in Zweden stijgt het onbegrip over het protest tegen de ‘sociale afbraak’ van de Gentse ‘kameraden’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content