Hervorming fiscaal gunstregime topsporters staat ter discussie

Leandro Trossard, sterspeler bij Racin Genk © belga

In de Belgische sportwereld groeit het verzet tegen de geplande hervorming van het fiscale en sociale gunstregime voor profclubs en -sporters.

Sommige sporttakken vrezen door de geplande hervorming van het fiscaal gunstregime voor een sociaal bloedbad, maar ook de festival- en entertainmentindustrie dreigt te worden getroffen, meldt De Tijd vrijdag.

De aanpak van de fiscale en sociale gunstregimes ligt op de regeringstafel sinds het fraudeschandaal in het Belgische voetbal. Volgens CD&V-Kamerlid Roel Deseyn kostten de voordelen voor vetbetaalde voetbalsterren de voorbije tien jaar bijna 1 miljard euro aan de schatkist.

Het gemiddelde loon van de profvoetballer ligt boven 300.000 euro, waardoor er een politieke consensus is om het mes te zetten in het gunstregime. Een aantal parlementairen wil nu snel werk maken van de hervorming. ‘Met een regering in lopende zaken is dit een ideaal dossier om goed te keuren via een meerderheid in het parlement, nog voor de verkiezingen in mei’, zegt Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD) in De Tijd.

De krant geeft een voorbeeld van het fiscaal gunstregime dat een topclub uit de Jupiler Pro League geniet: ‘Een club als Racing Genk mag 80 procent van de bedrijfsvoorheffing die ze op het loon van bijvoorbeeld Leandro Trossard moet betalen voor zichzelf houden. Omdat Trossard jonger is dan 26, hoeft Genk daar niets tegenover zetten. Bij spelers ouder dan 26, bijvoorbeeld spelmaker Alejandro Pozuelo, is de voorwaarde wel dat Genk de helft van het ingehouden bedrag spendeert aan loon voor opleiders en talenten onder 23’, aldus De Tijd.

Maar in heel wat andere, vaak minder kapitaalkrachtige sporttakken, luidt de alarmbel. Volgens Dries Smets, makelaar van wielertoppers Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert, is een wielerteam als Lotto-Soudal in zijn voortbestaan bedreigd als het mes in de voordelen gaat. ‘We spreken over miljoenen extra kosten op de lonen bij een bedrijf met een jaarlijks budget rond 12 miljoen euro’, zegt hij in de krant. Ook kleinere sporten als basket, volley en hockey, waar de inkomsten een fractie van het voetbal bedragen, dreigen in moeilijkheden te komen.

Bovendien zouden er ook gevolgen zijn voor de festival- en de entertainmentindustrie. Volgens Daan Buylaert, fiscaal advocaat bij het kantoor Tiberghien, zal een top-dj op Tomorrowland of een artiest op Rock Werchter ook duurder worden, net als een buitenlandse topsporter op de Memorial Van Damme.

Partner Content