"De legislatuur is nu halverwege en het zal onmogelijk zijn om het gezamenlijke tekort van de overheden nog dicht te rijden," Dat zegt Herman Matthijs, hoogleraar Openbare Financiën aan de VUB en de UGent. Dat betekent dat een begrotingsevenwicht voor de volgende regering zal zijn.

"Bij ieder begrotingstekort moet de overheid meer leningen aangaan en laat ze haar schuld aangroeien. Het is niet omdat Europa een aantal zaken uit het zogenaamde structurele resultaat haalt - zoals de asielcrisis en de anti-terreurinvesteringen - dat die niet betaald moeten worden."

Als lid van de Hoge Raad van Financiën schreef Matthijs mee aan een rapport over de vennootschapsbelasting.

"De terugverdieneffecten vallen onmogelijk te berekenen. Het is best mogelijk dat heel wat financieringsvennootschappen uit dit land verdwijnen, maar niets doen is geen optie," meent Matthijs. "Op korte termijn zullen de inkomsten uit de vennootschapsbelasting naar beneden gaan."

Herman Matthijs is te gast bij Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur, of bekijk de uitzneding nu al hieronder:

"De legislatuur is nu halverwege en het zal onmogelijk zijn om het gezamenlijke tekort van de overheden nog dicht te rijden," Dat zegt Herman Matthijs, hoogleraar Openbare Financiën aan de VUB en de UGent. Dat betekent dat een begrotingsevenwicht voor de volgende regering zal zijn."Bij ieder begrotingstekort moet de overheid meer leningen aangaan en laat ze haar schuld aangroeien. Het is niet omdat Europa een aantal zaken uit het zogenaamde structurele resultaat haalt - zoals de asielcrisis en de anti-terreurinvesteringen - dat die niet betaald moeten worden."Als lid van de Hoge Raad van Financiën schreef Matthijs mee aan een rapport over de vennootschapsbelasting. "De terugverdieneffecten vallen onmogelijk te berekenen. Het is best mogelijk dat heel wat financieringsvennootschappen uit dit land verdwijnen, maar niets doen is geen optie," meent Matthijs. "Op korte termijn zullen de inkomsten uit de vennootschapsbelasting naar beneden gaan."