Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Bart Osaer
door Bart Osaer

Alexis Tsipras evolueert van radicaal tot pragmaticus

Alexis Tsipras doet toegevingen aan de geldschieters van Griekenland, maar hij staat onder zware druk van zijn links-radicale achterban. Een hogere btw en een hogere pensioenleeftijd liggen moeilijk bij de hardliners van Syriza. Trends-redacteur Alain Mouton maakt een portret van de Griekse premier.

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Bruno Colmant: 'De schuld van Griekenland moet worden omgezet in een eeuwigdurende schuld'

Vlerick-professor Bruno Colmant pleit in een interview met Trends voor de omzetting van de Griekse schuld in eeuwiglopende obligaties. "Technisch is het gewoon onmogelijk dat de Grieken hun schuld ooit terugbetalen."

Belga
© Belga
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: 'Bal ligt bij de anderen'

De Griekse premier Alexis Tsipraswas na afloop niet concreter dan de anderen. Hij zei dat "de bal in het kamp van de Europese autoriteiten ligt".

"Ons basiscriterium is de sociale rechtvaardigheid. Voor het eerst zal het gewicht van de besparingen niet rusten op de schouders van de werknemers en gepensioneerden. We beschermen de pensioenen en de lonen, we beschermen de doorsnee gezinnen. En voor het eerst zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen om ons uit de crisis te helpen".

Over de forse besparingen op de pensioenen, die volgens lekken deel uitmaken van de Griekse voorstellen, zei hij niks concreets.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat met een schuldherschikking?

Het optimisme naar buitenuit was groter dan in de voorbije weken, maar één vraag werd in alle talen vermeden. Wat met de herschikking van de Griekse schuld?

"Dat is niet de meest dringende vraag", aldus Bondskanselier Angela Merkel. Die herstructurering "is niet ter discussie".

Jean-Claude Juncker vond het "niet het moment om daarover te praten".

De Franse president Hollande zei dat "het rekken van de schuldtermijn of de herschikking van de schuld pas tijdens een tweede stap aan de orde kan komen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michel: 'Brede Griekse consensus vinden'

"Elk uur telt". Dat zegt premier Charles Michel in een eerste commentaar. "We hadden de voorbije weken en zelfs maanden de indruk dat de Griekse regering niet genoeg geëngageerd was", aldus de premier. Michel vindt, zoals velen, dat de nieuwe Griekse voorstellen een stap vooruit betekenen, maar, zegt hij, we moeten ons er wel van verzekeren dat deze voorstellen "een brede consensus" vinden in het Grieks parlement.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'35 miljard euro investeringen'

Er komt dan een cijfer. Commissievoorzitter Juncker zegt dat de Commissie bereid is om tegen 2020 meer dan 35 miljard euro in de Griekse economie te investeren. "Dit is echt geld voor de echte economie", zegt hij. In de tweede helft van dit jaar wil de Commissie volgens hem al 1 miljard in Griekenland pompen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Maatregelen

Officieel worden geen cijfers meegedeeld, maar Belga verneemt dat de Griekse premier Alexis Tsipras zich bereid getoond zou hebben om dit jaar 1,51 procent van het bbp en volgend jaar 2,87 procent van het bbp te saneren. Dat zou in een bestek van twee jaar bijna 7,9 miljard euro extra geld opleveren. Zo zou er volgend jaar jaar 300 miljoen euro bezuinigd worden met beperkingen op het vervroegd pensioen.

De Griekse regering is bereid om in de pensioenen dit jaar 0,37 pct van het bbp te snijden en volgend jaar 1,05 procent, aldus Belga. Ook zouden er in 2015 0,38 procent en in 2016 0,74 procent van het bbp aan extra btw-inkomsten gehaald worden. Dat komt neer op meer dan twee miljard euro. Daarnaast voorziet de regering onder meer een verhoging van bedrijfsbelastingen en een beteugeling van de defensieuitgaven. Dat komt vrij dicht in de buurt bij wat De Volkskrant eerder meldde.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Meer details nodig'

IMF-directeur Christine Lagarde is in haar commentaar een hoop voorzichtiger. De voorstellen, zegt ze, zijn "uitgebreider en gedetailleerder dan alles wat we tot nu al te zien gekregen hebben". Maar "nog niet gedetailleerd genoeg".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Zeer grote stap'

Concrete cijfers (zoals die uit De Volkskrant) worden door de betrokkenen niet genoemd, maar Juncker heeft het in zijn afsluitende persconferentie over "een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de drie instellingen". Met die instellingen bedoelt hij de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, en het Internationaal Muntfonds. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de eurogroep van woensdagavond resultaat zal opleveren en dat dat resultaat donderdag voorgesteld zal kunnen worden op de Europese top".

"Ik ben ervan overtuigd dat we in de loop van deze week tot een finaal akkoord zullen komen, om de eenvoudige reden dat we een akkoord móéten vinden. We kunnen geen verlengingen spelen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Griekenland wil voor 1,8 miljard in pensioenen snijden'

Volgens de Nederlandse krant De Volkskrant heeft Griekenland aan zijn schuldeisers voorstellen voor ongeveer 5,2 miljard nieuwe inkomsten voorgelegd. Het land zou voor 1,8 miljard euro in de pensioenen snijden, dat is ongeveer 1 procent van het BNP en ligt in de lijn van wat de donoren eisen. Ook zou het land de btw ter waarde van plusminus 1,35 miljard euro verhogen en de lasten op bedrijven optrekken.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Woensdag resultaat'

Woensdagavond worden de onderhandelingen verdergezet. En dan zal er een resultaat komen, aldus Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker na afloop van de vergadering van maandag.

Op de top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone werden maandag geen formele beslissingen genomen, maar zowel Juncker als Donald Tusk, voorzitter van de Europese raad, toonden zich naderhand positief. "De nieuwe Griekse voorstellen zijn een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de drie instellingen", aldus Juncker.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Schuldherschikking niet voor iedereen taboe

Sommigen rond de tafel lijken de mogelijkheid niet uit te sluiten dat Griekenland een gedeeltelijk schuldherschikking in het vooruitzicht wordt gesteld.

"We zijn al heel blij dat Griekenland eindelijk met echte voorstellen is gekomen, maar je moet hen natuurlijk ook iets geven", luidt het rond het Schumanplein.

"Maar als een blok landen een schuldherschikking helemaal uitsluit, dan wordt die piste natuurlijk heel moeilijk."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Armworstelen tussen EU en Griekenland moet stoppen'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'De strategie van wait and see moet gestopt worden'

Naast het forceren van een nieuwe dynamiek in de onderhandelingen hoopt Tusk maandagavond ook op het hoogste politieke niveau duidelijkheid te krijgen over eenieders intenties.

"De strategie van wait and see moet gestopt worden", aldus de Pool, die voor aanvang van de top nog een ontmoeting had met de Griekse premier Alexis Tsipras.

"Ik wil vanavond alle kaarten op tafel. Dat betekent niet dat ik over technische zaken ga onderhandelen, maar ik wil dat de politieke gokspelletjes stoppen."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Tusk hoorde al 'veelbelovende zaken'

Een akkoord zal de eurotop maandagavond nog niet opleveren, maar sinds de aankondiging van het beraad onder de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden zijn er volgens Tusk al "veelbelovende zaken" gebeurd.

Zo heeft de Griekse regering "voor het eerst in weken echte voorstellen" op tafel gelegd die de komende dagen verder bestudeerd zullen worden door de kredietverleners.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Tusk wil 'alle kaarten op tafel'

Voor aanvang van de eurotop over de Griekse crisis heeft voorzitter Donald Tusk de leiders van de eurolanden gevraagd om "alle kaarten op tafel" te leggen. "De leiders moeten de volledige politieke verantwoordelijkheid nemen om het slechtste scenario te vermijden: een ongecontroleerde, chaotische Grexit", verklaarde de Pool. Dat de top een uitgewerkt akkoord kan opleveren, wordt door alle betrokkenen tegengesproken.

"Het is mijn verantwoordelijkheid om te verzekeren dat we al het mogelijke hebben gedaan om dit probleem op te lossen. Maar het is ook mijn verantwoordelijkheid om te garanderen dat we de belastingbetalers in alle landen respecteren. Zonder hun besparingen konden we Griekenland vandaag niet helpen", zo stelde Tusk.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Als een Grexit aanvaardbaar was, dan was dat al lang beslist'

Volgens Ioannis Georgakopoulos - docent Nieuw Grieks - is dit de zoveelste cruciale onderhandeling. 'Als een Grexit aanvaardbaar was, dan was dat al lang beslist,' zegt hij in Terzake.

De Grieken zitten te wachten op andere maatregelen dan diegene die bijvoorbeeld Financiënminister Johan Van Overtveldt propageert, zegt hij. 'Ik hoor enkel besparingsmaatregelen. Ik lees of hoor niets over investeringen. Verder besparen gaat niets opleveren.'

Orakel Van Knack
door Orakel Van Knack

Van Overtveldt: 'Utopisch om te verwachten dat vanavond beslissingen vallen'

Volgens onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is het utopisch om te verwachten dat er vanavond beslissingen genomen worden. Dat zegt hij in Terzake.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Foto: 'Eurotop is begonnen'

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Doorbraak in Griekse schuldencrisis: deal binnen handbereik'

"De ministers van Financiën van de eurozone hebben het nieuwe Griekse voorstel verwelkomd. De deal kan 'binnen enkele dagen' rond zijn."

Officieel is het niet, maar in een interview met de BBC maakt de Griekse minister van Economische zaken George Stathakis zich sterk dat het geplande pakket financiële noodhulp voor Griekenland binnenkort eindelijk ontgrendeld kan worden.

"We (zullen) proberen om de belastingdruk op de pensioenen en de lonen af te leiden naar het bedrijfsleven en de rijken in het land," aldus Stathakis. De minister voegde eraan toe dat het nieuwe Griekse voorstel ook een verhoging van het btw-tarief voor een aantal geselecteerde items inhoudt.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Donald Tusk ziet hoopvolle tekenen in Grieks voorstel

Volgens voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk hebben de Grieken een voorstel op tafel gelegd dat er hoopvol uitziet.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Premier Michel rekent op 'sterke impuls'

De Belgische premier Charles Michel hoopt dat tijdens de eurozonetop maandagavond - om 19 uur - een 'sterke impuls' kan gegeven worden aan de ministers van Financiën om met de Grieken en hun geldschieters tegen het einde van de week een akkoord te vinden. Dat akkoord kan dan eventueel goedgekeurd worden tijdens de Europese top van donderdag en vrijdag.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Voorbereidende gesprekken zitten erop

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zat maandagmiddag om de tafel met Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk, topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds, voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem om een en ander voor te bereiden.

Straks om 19 uur komen de staatshoofden en regeringsleiders van de negentien eurolanden namelijk samen voor overleg over het Griekse schuldenprobleem en hoe dat op te lossen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekse deal komt er allicht nog deze week volgens Juncker

Dat er vandaag geen overeenkomst zou worden bereikt over de Griekse schulden was vrij snel duidelijk, maar komt er nu een deal of niet, en zo ja, wanneer mogen we die dan verwachten?

"Ik ga ervan uit dat we deze week een akkoord met Griekenland zullen bereiken. Dat zal niet makkelijk zijn, maar we werken er dag en nacht aan, " aldus Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Beurs van Athene klokt 9 procent hoger af

Hoewel er hoegenaamd nog geen sprake is van een Griekse deal zijn beleggers hoopvol gestemd over een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers om het noodlijdende euroland voor het bankroet te behoeden.

De belangrijkste Griekse beursgraadmeter was maandagmorgen al met een winst van 7 procent opgestart en eindigde de dag op 749,19 punten, een sprong van 9 procent.

Ook elders op de Europese beursvloer viert het optimisme over een Griekse schuldendeal hoogtij.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Geen sprake van schuldverlichting,' zegt Van Overtveldt

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt beklemtoont dat er van een verlichting van de Griekse schuldenberg momenteel geen sprake kan zijn. 'Dat kan enkel indien er al een aantal zaken gerealiseerd zouden zijn en indien dan zou blijken dat een reprofiling of verlichting nodig is, maar zeker niet in het kader van een beginovereenkomst'.

belga
© belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Van de eurotop vanavond moet blijkbaar niet veel meer verwacht worden

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel tempert de verwachtingen voor de eurotop vanavond. Om een doorbraak te forceren, moet Griekenland eerst een akkoord bereiken met zijn kredietverleners, verklaarde Merkel in de marge van een partijbijeenkomst van haar CDU in Maagdenburg. Komt dat akkoord er niet voor de eurotop die om 19 uur begint, dan lijkt de kans groot dat er op die vergadering geen knopen worden doorgehakt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Nieuwe Griekse voorstellen bieden kans op akkoord later deze week'

De nieuwe voorstellen van de Griekse regering vormen een goede basis om de onderhandelingen verder te zetten, volgens Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Hij bevestigde dat er later deze week nog een vergadering van de europgroep plaatsvindt.

De meeting van de ministers van Financiën van de eurolanden over Griekenland heeft amper een uur geduurd. 'Dit wordt dan ook een heel korte persconferentie,' zo verklaarde Dijsselbloem achteraf. 'De nieuwe voorstellen die vanochtend zijn overgemaakt door de Grieken worden gezien als een stap in de goede richting. Maar omdat de "instellingen" maar weinig tijd hadden om ze te bekijken, konden ze ons slechts een eerste impressie geven.'

Volgens Dijsselbloem heeft de eurogroep aan de instellingen - de geldschieters van Griekenland - gevraagd om onmiddellijk aan het werk te gaan 'om de voorstellen grondiger te bestuderen, met de bedoeling om later deze week een akkoord te bereiken op basis van de Griekse voorstellen. Dat werk kan deze namiddag al beginnen'.

Concreet moet worden nagegaan of de voorstellen kunnen leiden tot een groei van de Griekse economie en of ze ook financieel sluitend zijn, aldus de Nederlander.

Als alles goed gaat, zei Dijsselbloem, komt de eurogroep later deze week opnieuw samen. Net als Dijsselbloem vindt Eurocommissaris Pierre Moscovici de nieuwe voorstellen 'een goede basis'. Op de inhoud van de voorstellen wilde niemand ingaan. Dijsselbloem bevestigde nog dat de bijzondere top van regeringsleiders vanavond om 19 uur gewoon doorgaat.

Dijsselbloem wilde niet zeggen dat de Grieken zondagavond een verkeerd document doorstuurden. Hij zei enkel: 'Ja, er waren twee versies, maar dat is geen groot probleem. Ze leken erg op elkaar op enkele kleine aanpassingen na.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Washington vreest dat Griekenland in handen van Poetin valt'

Gedurende de lange periode van hardnekkig en vruchteloos onderhandelen tussen het noodlijdende Griekenland en zijn geldschieters, hielden de VS zich opmerkelijk afzijdig. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in nu de bezorgdheid over de Russische invloedsfeer uitdijt.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Griekse voorstellen een stap in de goede richting'

De Griekse hervormingsvoorstellen zijn goed ontvangen geweest door de Europese Commissie. Dat heeft de vicevoorzitter, Valdis Dombrovskis laten weten.

"De voorstellen zijn een stap in de goede richting, maar de komende dagen moet er een overeenkomst uit de bus komen", aldus de vicevoorzitter.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Volg hier de persconferentie van Dijselbloem

De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem geeft rond 15 uur een persconferentie met onder meer IMF-topvrouw Christine Lagarde.

Je kan hier de conferentie live volgen.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Eurogroep vergadering afgelopen na een uur

De Europese ministers van financiën hebben na een klein uur de vergadering stopgezet. Dat laat Alexander Stubb, de Finse minister van Financiën via Twitter weten.

De kans dat er vandaag een compromis tussen Griekenland en Europa uit de bus komt wordt almaar kleiner.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Geruchten dat de top vanavond zelfs niet doorgaat

Zo meldt Ed Conway van Sky News in Brussel

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'De situatie is niet anders dan vorige donderdag'

Volgens onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt bestond er deze ochtend verwarring over de nieuwe voorstellen die de Griekse regering overgemaakt heeft. 'We hebben nog niets concreets gezien'.

Zijn Duitse collega Wolfgang Schaüble zei eveneens dat er nog geen nieuwe Griekse voorstellen op tafel liggen. 'De situatie is niet anders dan vorige week donderdag', aldus Schaüble.

'Er is geen voorbereiding geweest', beaamde ook de Ierse minister Michael Noonan. Hij suggereerde dat de bijeenkomst van maandag enkel zou dienen voor consultaties en dat de ministers van Financiën mogelijk donderdag opnieuw bij elkaar zullen komen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Onmogelijk om vandaag definitief oordeel te vellen'

Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem gaan de ministers van Financiën van de eurolanden eerst luisteren naar de analyse van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over de Griekse voorstellen. Die zijn echter maar zeer recent overgemaakt, aldus de Nederlander. 'Het wordt onmogelijk om vandaag een definitief oordeel te vellen'.

REUTERS
© REUTERS
Bart Osaer
door Bart Osaer

Dan toch geen D-day voor Griekenland vandaag?

Alweer niet? Toch niet volgens de Duitse bondskanselier Merkel: "We hebben nog enkele dagen de tijd om beslissingen te nemen," zegt ze.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Pensioenleeftijd verhogen naar 67 jaar'

Verschillende Europese diplomaten hebben informatie over een aantal Griekse hervormingsvoorstellen gelekt aan het persagentschap Reuters. Zo is Griekenland van plan om de pensioenleeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

Daarnaast is het land bereid om het btw-hoofdtarief op te trekken naar 23 procent. Verschillende basisproducten zoals energie en basisvoeding zullen aan 13 procent belast worden. Enkel boeken en medicijnen blijven in de laagste belastingcategorie van 6 procent.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Weinig hoop op een akkoord vandaag'

Behalve over het slechte weer in Brussel stelt de Finse minister van Financiën Stubb ook weinig bemoedigende resultaten van de bijeenkomst over Griekenland in het vooruitzicht. "Heel weinig hoop op een akkoord vandaag", luidt het "Ik denk dat we veel air miles verspild hebben". Zijn Ierse collega Noonan treedt hem bij.

Bart Osaer
door Bart Osaer

De Finse minister van Financiën Stubb zeurt over het weer in Brussel

Niels Saelens
door Niels Saelens

Griekse crisis deert de euro niet

Niels Saelens
door Niels Saelens

Griekse beurs schiet de hoogte in

Op de beurs van Athene werd deze ochtend met opluchting gereageerd op de vooruitgang die afgelopen weekeinde is geboekt in de discussies tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De belangrijkste Griekse beursgraadmeter schoot meer dan 7 procent omhoog.

Met name de Griekse banken krijgen weer het vertrouwen van beleggers, nu een compromis in de maak lijkt waarmee een bankroet van het land voorlopig wordt voorkomen. Alpha Bank kreeg er ruim 18 procent bij, Piraeus Bank en National Bank of Greece wonnen allebei 15 procent.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Duitsland deelt euforie niet'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Doet 'grexit' goud weer blinken?

De crisis in Griekenland is op korte termijn de grootste bedreiging voor de financiële markten. "Een Grieks bankroet en een vertrek uit de eurozone zou minstens een tijdelijke boost aan de goudprijs (in EUR) geven", zegt Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Make or break'-overleg

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Stuurde Griekenland de verkeerde documenten?

Volgens de Financial Times heeft Griekenland mogelijk het 'verkeerde' voorstel doorgestuurd naar de schuldeisers.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Als Griekenland en Duitsland dezelfde munt blijven delen, gaat één van beide landen eraan ten onder'

Welke lessen moet de eurozone trekken uit de Griekse saga? Hoe maken we dat we nooit meer in dit kluwen verzeild geraken? Minder politiek en meer integratie, zo luidt de raad van economen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Het Griekse treurspel in 14 episodes

Er is in de hele afwikkeling van de Griekse schuldencrisis al veel gesproken over 'de laatste kans', maar nog nooit zag het er zo hard naar uit dat de dagen van de Grieken in de eurozone geteld zijn. Een overzicht: het Griekse treurspel in 14 episodes.

belga
© belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wat staat er op het spel?

Er staat voor Griekenland een nieuwe schijf van 7,2 miljard euro noodhulp klaar, maar de geldschieters willen die enkel vrijgeven op voorwaarde dat de Griekse regering een reeks economische hervormingen doorvoert. Voor Athene gaan de geëiste saneringen echter te ver. Zonder akkoord vóór het einde van de maand kan Griekenland niet tegemoet komen aan zijn verplichting om 1,6 miljard euro terug te betalen aan het IMF. Die wanbetaling dreigt te resulteren in een exit uit de eurozone en mogelijk zelfs uit de Europese Unie.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'De Griekse horzel zorgt voor opvliegers in het Europese beurslandschap'

De Griekse horzel zorgde de voorbije weken voor opvliegers in het Europese beurslandschap. "Hopelijk werken Europa en Griekenland een compromis uit. Tsipras leidt echter de aandacht af van wat essentieel is voor de aandelenmarkt: de evolutie van de winsten en van de rente", schrijft Danny Van Quaethem, aandelenexpert bij Société Générale Private Banking.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ministers van Financiën komen bijeen: livestream

De ministers van Financiën van de eurogroep komen vanmiddag reeds samen om de Griekse crisis te bespreken. U kan dat ook volgen via een livestream.

reuters
© reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Juncker is niet zo zeker

Europese Commissievoorzitter Juncker is er in tegenstelling tot zijn Franse collega niet van overtuigd dat er vandaag een oplossing komt voor de Griekse crisis.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'De politieke wil is er'

Pierre Moscovici, eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken, zegt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat er vandaag een oplossing komt voor de Griekse crisis. Lees meer.

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

ECB vergroot opnieuw noodsteun aan Griekse banken

De Europese Centrale Bank heeft vanochtend opnieuw haar noodkredieten (ELA, of emergency liquidity assistance) aan de Griekse banken opgetrokken. Het bedrag van de verhoging, de derde al sinds woensdag, is niet verduidelijkt. De ingreep is nodig omdat de Grieken de voorbije dagen massaal spaargeld van hun bankrekeningen hebben gehaald - naar schatting meer dan 5 miljard euro.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Betogingen in Athene

Op het Syntagmaplein in Athene zijn ook weer betogingen gepland, voor én tegen Europa.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tête-à-tête tussen Tsipras, Juncker, Lagarde, Draghi en Dijsselbloem

De drukke dag startte met een nieuwe ontmoeting tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de internationale schuldeisers: de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, IMF-topvrouw Christine Lagarde, ECB-voorzitter Mario Draghi en de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem.

Alles draait echter om de bijzondere eurotop vanavond. In Brussel komen de staats- en regeringsleiders van de eurozone bijeen om zich te buigen over de 'definitieve oplossing' van de Grieken om uit de huidige patstelling te komen, een voorstel dat Tsipras al telefonisch uit de doeken deed aan Berlijn, Parijs en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De eerste signalen zijn voorzichtig positief.

Enkele uren voor de eurotop komen de ministers van Financiën van de eurolanden nog samen om het pad te effenen voor de absolute toppers.