Dat gebeurt in samenwerking met dertig notariskantoren tegen een vaste prijs van 125 euro per akte, de helft goedkoper dan normaal. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie legde verleden week de zaak voor aan de tuchtrechter.

Zou de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat ook zo reageren mocht Hema of een andere keten hier een gelijkaardig initiatief beginnen? "Inderdaad", zegt notaris Anthony Wittesaele van de beroepsvereniging. "Een notaris mag zich commercieel niet binden. Een structurele relatie met een warenhuisketen kan zijn onafhankelijkheid in gevaar brengen."

De notaris wijst erop dat de Hema enkel eenvoudige dossiers behandelt. "Onze notarissen geven daarover meestal gratis advies in de rand van een andere zaak. Dan zijn we dus goedkoper dan Hema. In complexe zaken is een standaardadvies onverantwoord, dan is advies op maat van een notaris aangewezen. De regels worden ook almaar complexer. Ik zie soms zogenaamde standaarddocumenten die compleet verkeerd opgesteld zijn."

Dat gebeurt in samenwerking met dertig notariskantoren tegen een vaste prijs van 125 euro per akte, de helft goedkoper dan normaal. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie legde verleden week de zaak voor aan de tuchtrechter. Zou de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat ook zo reageren mocht Hema of een andere keten hier een gelijkaardig initiatief beginnen? "Inderdaad", zegt notaris Anthony Wittesaele van de beroepsvereniging. "Een notaris mag zich commercieel niet binden. Een structurele relatie met een warenhuisketen kan zijn onafhankelijkheid in gevaar brengen." De notaris wijst erop dat de Hema enkel eenvoudige dossiers behandelt. "Onze notarissen geven daarover meestal gratis advies in de rand van een andere zaak. Dan zijn we dus goedkoper dan Hema. In complexe zaken is een standaardadvies onverantwoord, dan is advies op maat van een notaris aangewezen. De regels worden ook almaar complexer. Ik zie soms zogenaamde standaarddocumenten die compleet verkeerd opgesteld zijn."