Opeens lijken ze niet meer de belhamels onder de Europese lidstaatregeringen, de Griekse premier Alexis Tsipras en zijn financiënminister Yanis Varoufakis. Zowat een week geleden wonnen ze de Griekse verkiezingen met een bijna groteske belofte. De helft van de Griekse schuldenberg zou worden kwijtgescholden. Het bracht de crisissfeer terug in Europa, opnieuw leek het lot van de euro onzeker.

Maar enkele dagen na hun verkiezingsoverwinning zoeken Tsipras en Varoufakis niet langer de rebelse confrontatie. Griekenland zal zijn schulden aan de ECB en het IMF terugbetalen, liet een sussende Tsipras vorige zaterdag weten aan het persagentschap Bloomberg. En met de eurolanden wil Tsipras tot een 'wederzijds voordelig akkoord' komen. Zo'n akkoord kan bestaan in de omzetting van de Griekse schuld in eeuwig durende obligaties en ander papier, zo stelde Varoufakis gisteren voor aan zijn Britse collega.

Een opgestoken vingertje zal de Grieken geen toekomst geven

Van vrienden krijg je meer gedaan dan van vijanden, moeten burgerlijk ingenieur Tsipras en economieprofessor Varoufakis hebben gedacht. En hopelijk komt ook Europa tot beter inzicht. De Griekse schuld bedraagt 175 procent van het bbp. Zoals het er nu voorstaat, kan het land dat nooit terugbetalen. Er moet een nieuwe schuldherschikking komen, en bovenal economische groei. Daartoe is een grootscheeps Europees investeringsprogramma nodig. Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel weigert vooralsnog haar geldbeugel te openen.

Merkel en haar medestanders moeten oppassen dat de Griekse kwestie niet als een boemerang terugkeert in hun gezicht. In al hun strengheid hebben ze te weinig oog gehad voor de versterking van de Griekse economie. Een land met zware schulden moet eerst zijn economie aan de praat krijgen. Pas dan kan het zijn schulden aflossen, en nog perspectief overhouden op welvaart.

Niet dat de Grieken rustig kunnen achteruit leunen. De corruptie en het cliëntelisme moeten uit het systeem worden gebannen, een huzarenopdracht die premier Tsipras zichzelf heeft opgelegd. Een transparante economie, vrij van verstikkende oligarchieën en met kansen voor iedereen, is de échte basis voor het Griekse herstel. In tegenstelling tot zijn voorgangers, behoort Tsipras niet tot een politieke dynastie. Hij staat alleen tegenover de gevestigde belangen. Hij kan dus alle hulp van Europa gebruiken. Een opgestoken vingertje zal de Grieken geen toekomst geven.

Opeens lijken ze niet meer de belhamels onder de Europese lidstaatregeringen, de Griekse premier Alexis Tsipras en zijn financiënminister Yanis Varoufakis. Zowat een week geleden wonnen ze de Griekse verkiezingen met een bijna groteske belofte. De helft van de Griekse schuldenberg zou worden kwijtgescholden. Het bracht de crisissfeer terug in Europa, opnieuw leek het lot van de euro onzeker.Maar enkele dagen na hun verkiezingsoverwinning zoeken Tsipras en Varoufakis niet langer de rebelse confrontatie. Griekenland zal zijn schulden aan de ECB en het IMF terugbetalen, liet een sussende Tsipras vorige zaterdag weten aan het persagentschap Bloomberg. En met de eurolanden wil Tsipras tot een 'wederzijds voordelig akkoord' komen. Zo'n akkoord kan bestaan in de omzetting van de Griekse schuld in eeuwig durende obligaties en ander papier, zo stelde Varoufakis gisteren voor aan zijn Britse collega.Van vrienden krijg je meer gedaan dan van vijanden, moeten burgerlijk ingenieur Tsipras en economieprofessor Varoufakis hebben gedacht. En hopelijk komt ook Europa tot beter inzicht. De Griekse schuld bedraagt 175 procent van het bbp. Zoals het er nu voorstaat, kan het land dat nooit terugbetalen. Er moet een nieuwe schuldherschikking komen, en bovenal economische groei. Daartoe is een grootscheeps Europees investeringsprogramma nodig. Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel weigert vooralsnog haar geldbeugel te openen.Merkel en haar medestanders moeten oppassen dat de Griekse kwestie niet als een boemerang terugkeert in hun gezicht. In al hun strengheid hebben ze te weinig oog gehad voor de versterking van de Griekse economie. Een land met zware schulden moet eerst zijn economie aan de praat krijgen. Pas dan kan het zijn schulden aflossen, en nog perspectief overhouden op welvaart.Niet dat de Grieken rustig kunnen achteruit leunen. De corruptie en het cliëntelisme moeten uit het systeem worden gebannen, een huzarenopdracht die premier Tsipras zichzelf heeft opgelegd. Een transparante economie, vrij van verstikkende oligarchieën en met kansen voor iedereen, is de échte basis voor het Griekse herstel. In tegenstelling tot zijn voorgangers, behoort Tsipras niet tot een politieke dynastie. Hij staat alleen tegenover de gevestigde belangen. Hij kan dus alle hulp van Europa gebruiken. Een opgestoken vingertje zal de Grieken geen toekomst geven.