Heel tijdelijk akkoord over Russische gasleveringen aan Oekraïne

Maros Sefcovic, vicevoorzitter van de Europese Commissie © BELGA

Rusland en Oekraïne hebben onder toezicht van de Europese Unie een akkoord bereikt over de gasleveringen aan Oekraïne tot eind maart. Op die manier worden ook de leveringen aan West-Europa veiliggesteld.

Oekraïne is namelijk het belangrijkste transitland voor Russisch gas richting het westen.

Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz engageert zich, volgens de Europese Commissie, om in maart voorafbetalingen te doen aan de Russische energiegigant Gazprom voor de aankoop van voldoende gas voor het hele land, dus ook voor rebellengebied. Ook blijft Naftogaz de transit van de gasleveringen aan Europa verzekeren, volgens het akkoord dat in Brussel werd bereikt na bemiddeling door vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie.

De Europese Unie koopt jaarlijks zo’n 130 miljard kubieke meter gas van Rusland en de helft, ongeveer 15 procent van de consumptie, gaat via Oekraïne naar Polen, Slovakije, Hongarije en Roemenië.

Rebellengebied

Het gasconflict laaide vorige week weer op nadat Rusland Oekraïne ervan beschuldigd had de gaskraan te hebben dichtgedraaid voor de oostelijke regio’s die gecontroleerd worden door pro-Russische separatisten. Energiegigant Gazprom besloot daarop rechtstreeks gas te leveren aan de betrokken regio’s en eiste dat die leveringen betaald worden door het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz. Naftogaz weigerde echter omdat het geen controle heeft over de geleverde volumes en het gebruik.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content