Griekenland krijgt het tij niet gekeerd . Het werkloosheidspercentage bereikt er een nieuw record van 27,6 procent.

De werkloosheidsgraad in Griekenland is een mei gestegen tot een nieuwe recordhoogte van 27,6 procent. Bovendien vielen de herziene cijfers van april met 27 procent negatiever uit dan een eerste prognose. Dat meldt het Grieks bureau voor statistiek Elstat donderdag.

Elstat noteerde in mei de hoogste werkloosheidsgraad sinds het in 2006 begon met het publiceren van de werkloosheidscijfers.

Het gewicht van de werkloosheid weegt nu tweemaal zwaarder op de Griekse economie dan het gemiddelde - 12,1 procent - in de eurozone.

Net als elders in Europa zijn het vooral de jongeren die hard getroffen worden door de teoenemende werkloosheid. In mei zat in Griekenland bijna 2 op de drie Griekse jongeren - 64,9 procent - zonder werk. In dezelfde maand vorig jaar was dat 55,1 procent.

Voor de Griekse werklozen is er op korte termijn geen beterschap in zicht, rekening houdend met de negatieve prognose van de Griekse centrale bank voor het lopende jaar. Als die prognose uitkomt, krimpt het Griekse bbp in 2013 met 4,5 procent. De Griekse economie wordt bovendien beklemd door forse besparingsmaatregelen in ruil voor internationale fianciêle steun. (BO)

Griekenland krijgt het tij niet gekeerd . Het werkloosheidspercentage bereikt er een nieuw record van 27,6 procent. De werkloosheidsgraad in Griekenland is een mei gestegen tot een nieuwe recordhoogte van 27,6 procent. Bovendien vielen de herziene cijfers van april met 27 procent negatiever uit dan een eerste prognose. Dat meldt het Grieks bureau voor statistiek Elstat donderdag. Elstat noteerde in mei de hoogste werkloosheidsgraad sinds het in 2006 begon met het publiceren van de werkloosheidscijfers. Het gewicht van de werkloosheid weegt nu tweemaal zwaarder op de Griekse economie dan het gemiddelde - 12,1 procent - in de eurozone. Net als elders in Europa zijn het vooral de jongeren die hard getroffen worden door de teoenemende werkloosheid. In mei zat in Griekenland bijna 2 op de drie Griekse jongeren - 64,9 procent - zonder werk. In dezelfde maand vorig jaar was dat 55,1 procent.Voor de Griekse werklozen is er op korte termijn geen beterschap in zicht, rekening houdend met de negatieve prognose van de Griekse centrale bank voor het lopende jaar. Als die prognose uitkomt, krimpt het Griekse bbp in 2013 met 4,5 procent. De Griekse economie wordt bovendien beklemd door forse besparingsmaatregelen in ruil voor internationale fianciêle steun. (BO)